SubjectsSubjects(version: 965)
Course, academic year 2019/2020
  
Dietology - N323013
Title: Dietologie
Guaranteed by: Department of Food Analysis and Nutrition (323)
Faculty: Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual: from 2019 to 2020
Semester: summer
Points: summer s.:3
E-Credits: summer s.:3
Examination process: summer s.:
Hours per week, examination: summer s.:2/0, Ex [HT]
Capacity: unknown / unknown (unknown)
Min. number of students: unlimited
State of the course: taught
Language: Czech
Teaching methods: full-time
Level:  
Is provided by: M323002
Additional information: http://doc. MUDr. L. Kužela, CSc.
Guarantor: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D.
Pánek Jan doc. Ing. CSc.
Is interchangeable with: M323002
Examination dates   Schedule   
Annotation -
Dietology is mainly involved in medical nutrition for people with the need for restrictive or other specific diets. The initial two lectures are devoted to information on the principles of optimal nutrition for some community groups such as nutrition in the elderly, children, pregnant women and athletes. Customize medical nutrition (i.e. dietetics) deals with the nutritional needs of diabetics, people with disorders of lipid metabolism (e.g. hypercholesterolemia), followed by patients with cardiovascular system (heart disease, hypertension, atherosclerosis). In this context, it is further mentioned requirement to diet for reducing mode in obese individuals. The course includes cases where it is absolutely necessary long-term or permanent treatment with dietary restriction of one nutrient, such as pancreatic diet, diet for gallbladder disease or certain severe kidney disease. A specific part is a diet in celiac disease and diet in phenylketonuria. Information about commonly used dietary supplements, their suitability or need, but also the risks that may occur during their excessive use is included at the end of the lecture series.
Last update: TAJ323 (12.12.2013)
Literature -

A: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2.

A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.

A: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.

A: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5.

R: Kohout P., Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6.

A: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.

A: Konopka P. Sportovní výživa. Kopp, České Budějovice, 2004. ISBN 80-7232-228-1.

A: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.

A: Krch F. D. Bulimie jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9.

A: Mandelová L., Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0.

A: Maughan R.J., Burke L.M. Výživa ve sportu. Příručka pro sportovní medicínu.1. vydání Galén, Praha, 2006. ISBN 80-7262-318-4.

A: Navrátilová M., Češková E., Sobotka L. Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000. ISBN 80-85912-33-3.

R: Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vydání, H & H, Praha, 2003. ISBN 80-86022-93-5.

A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.

R: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.

A: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0.

A: Wilhelm Z. a kol. Výživa v onkologii. 1. vydání, NCO NZO, Brno, 2001. ISBN 80-7013-326-0.

A: Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vydání. Grada Publishing a.s., Praha, 2002 ISBN 80-247-0320-3.

A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.

Last update: TAJ323 (28.08.2013)
Syllabus

1. The concept of nutrition, medical nutrition, dietetics.

2. Nutrition of pregnant and lactating women, children and adolescent nutrition.

3. Nutrition of seniors, athletes.

4. Dietary system in a hospital, basic diet and the liquid diets.

5. Diets for diabetic patients, sweeteners.

6. Reduction diets.

7. Diet in cardiovascular diseases.

8. Diet for diseases of the stomach.

9. Diet for diseases of the small intestine and colon.

10. Diet for diseases of the liver, gallbladder and biliary tract.

11. Diet for diseases of the pancreas.

12. Diet for kidney and urinary tract diseases.

13. Nutrition and cancer, malnutrition.

14. Dietary supplements.

Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Learning resources -

Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/

Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/

Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/

European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu

Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Learning outcomes -

Students will be able to:

  • Know Principles of Community Nutrition.
  • Establish the specific diet regime for different types of diseases.
  • Recommend, if necessary, appropriate supplements.
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Entry requirements - Czech

Výživa a výživová politika

Last update: Chrpová Diana (12.11.2012)
Registration requirements -

Nutrition and nutrition policy

Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Teaching methods
Activity Credits Hours
Konzultace s vyučujícími 0.1 3
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi 0.4 11
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
3 / 3 84 / 84
Coursework assessment
Form Significance
Regular attendance 30
Oral examination 70

 
VŠCHT Praha