The course focuses on understanding and quantitative description of biological processes in the context of their implementation under defined conditions enabling to achieve reproducibility of results. The syllabus is based on the principles of kinetics, balancing as well as measurement and regulation of biological processes, including the design of the equipment.
Last update: Kubová Petra Ing. (25.04.2018)
Předmět je zaměřen na pochopení a kvantitativní popis biologických procesů v souvislosti s jejich prováděním za definovaných podmínek umožňujícím dosažení opakovatelnosti výsledků. Základem jsou principy kinetiky, bilancování a měření a regulace biologických procesů včetně navrhování částí zařízení.
Aim of the course -
Last update: Kubová Petra Ing. (25.04.2018)
Students will be able to:
Understand the biological, chemical and engineering processes in the biotechnology industry
Describe and evaluate basic biocatalytic processes.
Quantitatively evaluate experimental data of processes catalyzed by biological elements and to carry out heat and mass balances of biotechnological processes.
Design mixing and aeration equipment of bioreactors.
Last update: Kubová Petra Ing. (25.04.2018)
Studenti budou umět:
Orientovat se v biologických, chemických a inženýrských procesech v biotechnologickém průmyslu
Popsat a hodnotit základní biokatalytické procesy.
Kvantitativně vyhodnotit experimentální data z procesů katalyzovaných biologickým činitelem a bilancovat biotechnologické procesy.
Navrhnout míchací a aerační zařízení bioreaktorů.
Literature -
Last update: Halecký Martin doc. Ing. Ph.D. (11.11.2022)
R - Moo-Young M., (2019) Comprehensive Biotechnology. Elsevier, ISBN: 9780444640475
R - Katoh S., Horiuchi J., & Yoshida F. (2015). Biochemical Engineering: A Textbook for Engineers, Chemists and Biologists. Wiley, ISBN: 9783527338047
A - Meyer H.-P., & Schmidhalter D. (2014). Industrial Scale Suspension Culture of Living Cells. Wiley, ISBN: 978-3-527-68335-2
A - Kresta, S. M., Etchells, A. W., Dickey, D. S., & Atiemo-Obeng, V. A. (2016). Advances in industrial mixing: a companion to the Handbook of industrial mixing. Wiley, ISBN: 9781118944301
Last update: Halecký Martin doc. Ing. Ph.D. (11.11.2022)
Z - Moo-Young M., (2019) Comprehensive Biotechnology. Elsevier, ISBN: 9780444640475
Z - Katoh S., Horiuchi J., & Yoshida F. (2015). Biochemical Engineering: A Textbook for Engineers, Chemists and Biologists. Wiley, ISBN: 9783527338047
D - Meyer H.-P., & Schmidhalter D. (2014). Industrial Scale Suspension Culture of Living Cells. Wiley, ISBN: 978-3-527-68335-2
D - Kresta, S. M., Etchells, A. W., Dickey, D. S., & Atiemo-Obeng, V. A. (2016). Advances in industrial mixing: a companion to the Handbook of industrial mixing. Wiley, ISBN: 9781118944301