|
|
|
||
The course is an overview of nutrients (carbohydrates, proteins, lipids, water, minerals, vitamins), their importance in nutrition, the fundamentals of metabolism and physiology and an overview of the sources in foods. The second part of the course focuses on dietary guidelines, alternative trends in nutrition, supplements, basic food hygiene and basic characteristics of diseases related to nutrition.
Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
Students will be able to:
Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
Form course completion: examination test + oral exam Requirements for the completion of the course: Successful completion of the test (51% or more %) + passing the oral exam Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3 A: Kasper H.: Výživa v medicíně a dietetika. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4533-6 R: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8 A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. Svoboda Servis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5 A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3 A: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7 A: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6 A: Svačina Š. a kol. Poruchy metabolismu a výživy. 1. vyd. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-807-2626-762 R: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6 A: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5 A: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5 A: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book) A: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1 A: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021. ISBN 978-80-7492-555-9 Last update: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Within the extent of the syllabus. Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
1. Introduction, nutritional quality, basic characteristics of nutrients, nutritional problems, factors influencing nutrition 2. Main nutrients - proteins, peptides, amino acids 3. Main nutrients - carbohydrates 4. Main nutrients - fats and other lipids 5. Minerals, water in nutrition 6. Vitamins 7. Trends in food technology to improve the nutritional status of the population 8. Nutrition guidelines, community nutrition, personalized nutrition, nutrition policy 9. Alternative nutritional directions 10. Nutritional epidemiology 11. Basics of nutritional hygiene 12. Basic characteristics of nutrition-related diseases, overview of therapeutic nutrition 13. Food for special nutrition, food of a new type (Novel Food), food supplements - legislative framework, main types, nutritional significance 14. Basic characteristics of food nutrient sources Last update: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news) European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news) Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X https://uapv.vscht.cz/studium/bakalarske-studium/37630 http://www.brainkart.com/subject/Introduction-to-Human-Nutrition_244/
Last update: Pulkrabová Jana (15.11.2021)
|
|
||
Biochemistry Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
|
||
Biochemistry Food Chemistry Last update: Kubová Petra (08.11.2021)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |