Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (14.08.2013)
The course is an overview of nutrients (carbohydrates, proteins, lipids, water, minerals, vitamins), their importance in nutrition, the fundamentals of metabolism and physiology and an overview of the sources in foods. The second part of the course focuses on dietary guidelines, alternative trends in nutrition, supplements, basic food hygiene and basic characteristics of diseases related to nutrition.
Last update: TAJ323 (07.12.2012)
Náplní předmětu je přehled živin (sacharidy, proteiny, lipidy; voda, minerální látky, vitaminy), jejich významu ve výživě, základy jejich metabolismu a fyziologie a přehled jejich zdrojů v potravinách. Druhá část výuky je zaměřena na výživová doporučení, alternativní výživové směry, doplňky stravy, základy hygieny výživy a základní charakteristiky chorob spojených s výživou.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (12.12.2013)
Students will be able to:
characterize the nutrients in terms of their importance in nutrition and physiological needs
assess positives and negatives of conventional and alternative nutrition trends
create and assess a meal plan of the general population and to suggest changes to meal plans according to physiological needs
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (12.11.2012)
Studenti budou umět:
Charakterizovat živiny z hlediska jejich významu ve výživě a fyziologické potřeby
Posoudit klady a zápory konvenční výživy a alternativních výživových směrů
Vytvořit a posoudit jídelní plány u běžné populace a navrhnout změny jídelních plánů podle fyziologických potřeb
Literature -
Last update: TAJ323 (28.08.2013)
A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
A: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5.
R: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. SvobodaServis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5.
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
A: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X.
A: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
R: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6.
A: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5.
A: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book).
A: Mazza G.(Ed.) Functional foods. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, USA, 1998; ISBN 1-56676-487-4.
A: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1.
Last update: TAJ323 (19.11.2012)
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3
D: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5
Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. SvobodaServis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
D: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X
D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
Z: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6
D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5
D: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book)
D: Mazza G.(Ed.) Functional foods. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, USA, 1998; ISBN 1-56676-487-4
D: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1
Learning resources -
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (14.08.2013)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news)
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news)
Last update: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (12.11.2012)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news)
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news)
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Syllabus -
Last update: TAJ323 (28.08.2013)
1. Introduction, nutritional quality, the basic characteristics of nutrients, problems in nutrition, factors influencing nutrition.
2. The main nutrients - proteins, peptides, amino acids.
3. The main nutrients - carbohydrates.
4. The main nutrients - fats and other lipids.
5. Mineral compounds, water in nutrition.
6. Vitamins.
7. Basic physiological principles of digestion of food.
8. The basic physiological principles of absorption and metabolism of nutrients.
9. Dietary guidelines, the principles of differentiation nutrition.
10. Alternative nutritional trends.
11. Fundamentals of food hygiene.
12. Basic characteristics of diseases related to nutrition, medical nutrition survey.
13. Food supplements - legislative framework, the main types, nutritional significance.
14. Basic characteristics of the food sources of nutrients.
Last update: Šmídová Ludmila (14.12.2012)
1. Úvod, výživová jakost, základní charakteristiky živin, problémy ve výživě, faktory ovlivňující výživu
2. Hlavní živiny - proteiny, peptidy, aminokyseliny
3. Hlavní živiny - sacharidy
4. Hlavní živiny - tuky a jiné lipidy
5. Minerální látky, voda ve výživě
6. Vitaminy
7. Základní fyziologické principy trávení potravy
8. Základní fyziologické principy vstřebávání a metabolismu živin