Quality is an essential prerequisite for the credibility and success of producer or provider of service, such as laboratory testing. The quality management system where a laboratory needs to demonstrate its ability to provide services that fulfill customer and regulatory requirements are explained. Students shall understand the fundamentals of quality management systems and the relevant terminology used in (food) testing laboratories involved either in food/water quality and safety control or environmental monitoring. Good Laboratory Practice (GLP), quality control (QC) and Quality assurance (QA) rules are explained, students shall be able to assess the uncertainty of their analytical results and to use this information to decide on compliance with limits. Validation of analytical methods, traceability of measurement, sampling strategy and the participation in proficiency testing are also substantial part of general requirements for the competence of testing and calibration laboratories as defined by the international standards. Moreover, lectures are aimed at strategies and procedures used for food quality and food safety management. Both model and real-life examples are used to explain professional attitude and tools for solution of typical needs in food production.
Last update: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
Kvalita výrobků/služeb je rozhodující pro úspěšnost a důvěryhodnost výrobce/poskytovatele a tím spíše pro jejich uživatele i celou společnost. To zahrnuje i parametry významné pro ochranu zdraví, životního prostředí ale i pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Stejně jako provozovatelé potravinářských podniků, také zkušební laboratoře musí systémovou péči o kvalitu zahrnout do své strategie a aktivně ji řídit. Znalosti mezinárodně uznávaných systémových požadavků na management kvality a bezpečnosti a pravidel pro jejich využití v praxi patří k základním znalostem na všech manažerských úrovních. Tento předmět má za cíl uvést studenty do problematiky managementu kvality jak při výrobě a distribuci potravin, tak i ve zkušebních a výzkumných laboratořích a dalších testovacích zařízeních, která se zabývají hodnocením kvality a bezpečnosti potravin, krmiv, léčiv, a kontrolou znečištění složek životního prostředí, zejména vody. Součástí předmětu je seznámení s právními a technickými normami nezbytnými pro zajištění kvality a bezpečnosti při výrobě potravin a s postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout. V přednáškách a cvičeních jsou prezentovány příklady a případové studie, které se využijí i pro praktické procvičení.
Last update: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
Aim of the course -
Students will be able to:
understand basic principles of the quality assurance and quality control tools (QA/QC) in the testing laboratories and food/environmental sampling,
document and validate (chemical) analytical methods and to calculate the uncertainty of test results,
understand, design and perform procedures used for quality control in analytical / testing laboratories and manufacturing, including statistical process control procedures,
assess compliance of test results with specifications - limits, tolerances, etc.,
understand principles of Good Hygienic and Good Manufacturing Practice, understand HACCP system and to be able to project, perform and validate effective measures,
consider the risks and opportunities associated with the laboratory / production activities (SWOT, FMEA),
understand requirements on the competence of testing laboratories as essential prerequisite for their accreditation; requirements on certification of products and management systems,
understand principles of food quality and food safety management and food inspection.
Last update: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
Studenti budou umět:
aplikovat principy řízení kvality ve zkušebních laboratořích různého typu a při odběrech vzorků potravin a složek životního prostředí,
dokumentovat a validovat analytické metody vhodné pro daný účel a provádět výpočet nejistoty výsledků zkoušek,
posuzovat shodu výsledků analýz se specifikacemi - limity, tolerancemi aj.,
uplatňovat principy SWOT a analýzy spolehlivosti v systému FMEA,
porozumět analýze rizika v systému kritických bodů (HACCP) a uplatňovat zásady správné hygienické a výrobní praxe,
využívat statistické metody pro řízení procesů ve výrobě i v laboratoři,
orientovat se v požadavcích na akreditaci laboratoří, certifikaci výrobků a příslušných systémů managementu
uplatňovat v praxi základní principy managementu kvality a bezpečnosti při zpracování a distribuci potravin.
Last update: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
Course completion requirements -
Seminar case study and its presentation.
Successful completion of written and oral exams.
Last update: Kocourek Vladimír (31.01.2018)
Vypracování a prezentace seminární případové studie.
Písemný zkouškový test, úspěšná ústní zkouška.
Last update: Kocourek Vladimír (31.01.2018)
Literature -
R: Relevant EU legal acts (https://eur-lex.europa.eu/), and technical standards (EN, ISO) recommended in lectures,
R: General Guidelines on sampling. CAC/GL 50-2004. available from https://www.fao.org/uploads/media/Codex_2004_sampling_CAC_GL_50.pdf.
A: B. Magnusson and U. Örnemark (eds.) Eurachem Guide: The Fitness for Purpose of Analytical Methods – A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics, (2nd ed. 2014). ISBN 978-91-87461-59-0. Available from www.eurachem.org.
A: Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. ISO, Geneva (1993). (ISBN 92-67-10188-9) (Reprinted 1995: Reissued as ISO Guide 98-3 (2008), also available from http://www.bipm.org as JCGM 100:2008)
D: Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Guidance document SANTE/11312/2021. Available from www.eurl-pesticides.eu/docs/public/N
D: IFS Standard for auditing product and process compliance in relation to food safety and quality (version 8), IFS Berlin 2023. Available from www.ifs-certification.com.
Last update: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
Z: Právní předpisy EU a ČR, technické normy doporučené v přednáškách
Z: Koplík R., Poláková Š, Šrámek I.: Vzorkování III - Potraviny, zemědělství a předměty běžného užití. 2 THETA, Český Těšín 2016. ISBN 978-80-86380-80-3.
Z: Pokyn Eurachem / CITAC: Průvodce kvalitou v analytické chemii Pomůcka k akreditaci, Barwick (Ed), třetí vydání 2016). ISBN 978-80-86322-10-0. Dostupný z www.eurachem.cz
D: B. Magnusson and U. Örnemark (eds.) Eurachem Guide: The Fitness for Purpose of Analytical Methods – A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics, (2nd ed. 2014). ISBN 978-91-87461-59-0. Available from www.eurachem.org.
D: Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. ISO, Geneva (1993). (ISBN 92-67-10188-9) (Reprinted 1995: Reissued as ISO Guide 98-3 (2008), also available from http://www.bipm.org as JCGM 100:2008)
D: Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Guidance document SANTE/11312/2021. Available from www.eurl-pesticides.eu/docs/public/N
D: IFS Standard for auditing product and process compliance in relation to food safety and quality (version 8), IFS Berlin 2023. Available from www.ifs-certification.com.
Last update: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
Requirements to the exam -
Within the extent of the syllabus.
Last update: Vlčková Martina (30.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Last update: Vlčková Martina (30.01.2018)
Syllabus -
1. Quality management system in production and testing facilities; general principles (ISO 9001, and 22000, ISO 17025, GLP).
2. Internationally-recognized requirements for accreditation and certification; producer's responsibility.
3. Terms and definitions used in analytical chemistry, accuracy of test results.
4. Selection, verification and validation of methods, performance criteria, standardization.
5. Calibration, metrological traceability and reference materials in laboratory; uncertainty of measurement results.
6. Quality control procedures in analytical laboratory, statistical tools in quality control (SPC).
7. Quality / food safety system audit, control of records, corrective measures, improvement.
8. Interlaboratory comparison, proficiency testing, transfer and implementation of analytical methods.
9. Reporting and interpretation of test results, compliance with specification assessment.
10. Laboratory information system, protection of data and samples, confidentiality.
11. Sampling plans and procedures for food control, environmental sampling, sampling uncertainty, acceptance sampling procedures.
12. Good Manufacturing and Good Hygienic Practice; risk analysis, Critical Control Points system (HACCP).
13. Integrity in food production and testing results reporting; food authentication, fraud.
14. Official food control, food safety inspection.
Last update: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
1. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9001 a 22000, GLP, ISO 17025).
2. Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek.
3. Základní pojmy a definice používané analytickou laboratoří, přesnost výsledků zkoušek.
4. Výběr, verifikace a validace analytických metod, pracovní charakteristiky, standardizace.