Quality is an essential prerequisite for the credibility and success of producer or provider of service, such as laboratory testing. The quality management system where a laboratory needs to demonstrate its ability to provide services that fulfill customer and regulatory requirements are explained. Students shall understand the fundamentals of quality management systems and the relevant terminology used in (food) testing laboratories involved either in food/water quality and safety control or environmental monitoring. Good Laboratory Practice (GLP), quality control (QC) and Quality assurance (QA) rules are explained, students shall be able to assess the uncertainty of their analytical results and to use this information to decide on compliance with limits. Validation of analytical methods, traceability of measurement, sampling strategy and the participation in proficiency testing are also substantial part of general requirements for the competence of testing and calibration laboratories as defined by the international standards.
Last update: Kocourek Vladimír (29.07.2016)
Kvalita výrobků anebo služeb je rozhodující pro úspěšnost a důvěryhodnost jejich poskytovatele (dodavatele). Tato oblast zahrnuje i požadavky významné pro ochranu zdraví, životního prostředí ale i pro ochranu spotřebitele a zdravého tržního prostředí. To jsou témata, která se dostávají do popředí zájmu a dodavatelé výrobků či služeb musí systémovou péči o kvalitu zahrnout do své firemní politiky a aktivně ji řídit. Znalosti mezinárodně uznávaných systémových požadavků na management kvality a základních pravidel pro jejich praktickou aplikaci patří ke znalostem, které jsou standardně vyžadovány od pracovníků na všech manažerských úrovních. Tento předmět má za cíl uvést studenty do problematiky managementu kvality (především) ve zkušebních a výzkumných laboratořích a dalších testovacích zařízeních zabývajících se hodnocením potravin a krmiv, léčiv a dalších chemických látek. V přednáškách a cvičeních jsou prezentovány příklady, které se využijí i pro praktické procvičení.
Last update: Kocourek Vladimír (29.07.2016)
Aim of the course -
Students will be able to:
understand basic principles of the quality management systems in the testing laboratories and food/environmental sampling.
document and validate (chemical) analytical methods and to assess the uncertainty of test results.
understand, design and perform procedures used for quality control in analytical / testing laboratories and manufacturing (including statistical process control procedures).
assess compliance of test results with specifications and to take advantage of proficiency testing for quality assurance and improvement.
Last update: Kocourek Vladimír (29.07.2016)
Studenti budou umět:
Pochopit základní principy systémů managementu kvality ve zkušebních laboratořích různého typu a při odběrech vzorků potravin a složek životního prostředí.
Navrhnout a validovat analytické metody vhodné pro daný účel a zhodnotit nejistotu výsledku zkoušek.
Samostatně zpracovat postupy pro řízení kvality v analytických / zkušebních laboratořích a umět je využívat (včetně statistického řízení procesů)
Posuzovat shodu výsledků zkoušek se specifikacemi a využívat mezilaboratorní porovnání pro prokazování kvality a zlepšování výkonnosti laboratoře.
Last update: Kocourek Vladimír (29.07.2016)
Literature -
R: Kvalimetrie 9. Vhodnost analytických metod pro daný účel. Laboratorní příručka pro validaci. M. Suchánek Ed., EURACHEM-ČR, Praha 1999. ISBN 80-901868-7-4.
R: EN ISO/IEC 17025:2005 Conformity assessment - General reguirements for the competence of testing and calibration laboratories (CEN Brussels, www.iso.org).
A: ISO 3534-1:2010 Statistics - Vocabulary and symbols - Part 1: General statistical terms and terms used in probability(www.iso.org).
A: International vocabulary of metrology - Basic and general concepts and associated terms (VIM), 3rd edition, JCGM 200:2012, BIPM, Paris, 2012 (http://www.bipm.org/en/publications/guides/vim.html).
R: Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document DG SANTE/11945/2015.
A: Statistical Quality Control for the Food Industry, 3rd Edition (Merton R. Hubbard Ed.), Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003. ISBN 0-306-47728-9.
Last update: Kocourek Vladimír (12.02.2016)
Z: Kvalimetrie 9. Vhodnost analytických metod pro daný účel. Laboratorní příručka pro validaci. M. Suchánek Ed., EURACHEM-ČR, Praha 1999. ISBN 80-901868-7-4.
Z: ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Požadavky na zkušební a kalibrační laboratoře (ČNI Praha, 2010).
D: ČSN ISO 3534-1:2010 Statistika - slovník a značky. Část 1: Obecné statistické termíny používané v pravděpodobnosti (ČNI Praha, 2010).
D: TNI 01 0115 Mezinárodní metrologický slovník - Základní a všeobecné pojmy (ČNI Praha, 2010)
Z: Method validation and quality control procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Document DG SANTE/11945/2015.
D: Statistical Quality Control for the Food Industry, 3rd Edition (Merton R. Hubbard Ed.), Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York, 2003. ISBN 0-306-47728-9.
Last update: Kocourek Vladimír (29.07.2016)
Syllabus -
1. Requirements on testing laboratories in food and pharmaceuticals control; quality in research laboratories.
2. Terms and definitions used in analytical chemistry, assessment of test results.
3. Calibration, traceability and reference materials in chemical laboratory.
4. Uncertainty of measurement results and its use in food control.
5. Analytical method selection, validation and documentation; performance criteria; verification.
6. Quality control procedures, statistical tools in quality control, control charts.
7. Quality management system in production and testing facilities; Standards ISO 9001, 14001 and 2200x,GLP,ISO 17025.
8. International standardization and certification, inspection, producer's responsibility, REACH regulation.
9. Accreditation of testing laboratories - policy, prerequisites and procedures, validity.