Your browser does not support JavaScript, or its support is disabled. Some features may not be available.
Instrumental Methods in Food Analysis: Laboratory - M323021
Title:
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Guaranteed by:
Department of Food Analysis and Nutrition (323)
Faculty:
Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual:
from 2020
Semester:
winter
Points:
winter s.:4
E-Credits:
winter s.:4
Examination process:
winter s.:
Hours per week, examination:
winter s.:0/6, MC [HT]
Capacity:
unknown / unlimited (unknown)
Min. number of students:
unlimited
Language:
Czech
Teaching methods:
full-time
Level:
For type:
Master's (post-Bachelor)
This subject contains the following additional online materials
Annotation -
--- Czech English
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
The aim of this course is to familiarize students in practice with various analytical techniques, which were theoretically lectured in previous courses. The students will learn about the modern instrumental technique and its use in analytical practice in individual exercises.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Cílem tohoto předmětu je studenty v praxi seznámit s jednotlivými analytickými technikami, se kterými se dosud seznamovali formou teoretické výuky. Studenti se v rámci jednotlivých úloh seznámí s moderní instrumentální technikou a jejím využitím v analytické praxi.
Aim of the course -
--- Czech English
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Students will be able to:
Utilize exercised chromatographic and other instrumental techniques in food analysis.
Propose a method for the determination of individual substances / groups of substances.
Optimize the conditions for separation and detection.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Studenti budou umět:
Využívat procvičované chromatografické a další instrumentální techniky v analýze potravin
Navrhnout metodu pro stanovení jednotlivých látek /skupin látek
Optimalizovat podmínky separace a detekce
Literature -
--- Czech English
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
R: Study materials for courses:
Analytical Chemistry I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Food and Natural Products Analysis - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
A: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
A: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
A: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
A: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
A: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
A: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
A: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
A: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Z: Studijní materiály k předmětům:
Analytická chemie I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Analýza potravin a přírodních produktů - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
D: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
D: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
D: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
D: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
D: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
D: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
D: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
D: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Learning resources -
--- Czech English
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Commercial firm literature
http://web.vscht.cz/schulzov/
Last update: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Firemní literatura
http://web.vscht.cz/schulzov/
Requirements to the exam -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
Within the syllabus
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
V rozsahu sylabu
Syllabus -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
1. Introduction, organizational issues, work safety.
2. Instrumental methods in food analysis
3. Gas chromatography
4. Gas chromatography (GC / MS I)
5. Gas chromatography (GC / MS II)
6. Ion-selective electrodes
7. High performance liquid chromatography
8. High Performance Liquid Chromatography I (DAD)
9. High Performance Liquid Chromatography II (Electrochemical Detector)
10. High Performance Liquid Chromatography III (MS)
11. Atomic absorption spectrophotometry
12. Infrared spectrophotometry
13. Image analysis
14. Electromigration methods
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce.
2. Instrumentální metody v analýze potravin
3. Plynová chromatografie
4. Plynová chromatografie (GC/MS I)
5. Plynová chromatografie (GC/MS II)
6. Iontově selektivní elektrody
7. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
8. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie I (DAD)
9. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie II (elektoechemický detektor)
10. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie III (MS)
11. Atomová absorpční spektrofotometrie
12. Infračervená spektrofotometrie
13. Obrazová analýza
14. Elektromigrační metody
Registration requirements -
--- Czech English
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Analytical Chemistry, Food and Natural Products Analysis: Laboratory
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Analytická chemie, Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Course completion requirements -
--- Czech English
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Completed all laboratory tasks (with the exception of a maximum of two absences excused by a doctor), all protocols elaborated and submitted
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Absolvované všechny úlohy (s výjimkou maximálně dvou absencí omluvených lékařem), vypracované a odevzdané protokoly
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
4
112
4 / 4
112 / 112