Your browser does not support JavaScript, or its support is disabled. Some features may not be available.
Instrumental Methods in Food Analysis: Laboratory - N323053
Title:
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin
Guaranteed by:
Department of Food Analysis and Nutrition (323)
Faculty:
Faculty of Food and Biochemical Technology
Actual:
from 2021
Semester:
winter
Points:
winter s.:4
E-Credits:
winter s.:4
Examination process:
winter s.:
Hours per week, examination:
winter s.:0/6, MC [HT]
Capacity:
unknown / unknown (unknown)
Min. number of students:
unlimited
Language:
Czech
Teaching methods:
full-time
Level:
For type:
Annotation -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (08.07.2013)
The aim of this course is to familiarize students in practice with various analytical techniques, which were theoretically lectured in previous courses. The students will learn about the modern instrumental technique and its use in analytical practice in individual exercises.
Last update: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
Cílem tohoto předmětu je studenty v praxi seznámit s jednotlivými analytickými technikami, se kterými se dosud seznamovali formou teoretické výuky. Studenti se v rámci jednotlivých úloh seznámí s moderní instrumentální technikou a jejím využitím v analytické praxi.
Aim of the course -
--- Czech English
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
Utilize exercised chromatographic and other instrumental techniques in food analysis.
Propose a method for the determination of individual substances / groups of substances.
Optimize the conditions for separation and detection.
Last update: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
Studenti budou umět:
Využívat procvičované chromatografické a další instrumentální techniky v analýze potravin
Navrhnout metodu pro stanovení jednotlivých látek /skupin látek
Optimalizovat podmínky separace a detekce
Literature -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (03.07.2013)
R: Study materials for courses:
Analytical Chemistry I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Food and Natural Products Analysis - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
A: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
A: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
A: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
A: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
A: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
A: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
A: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
A: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
Z: Studijní materiály k předmětům:
Analytická chemie I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Analýza potravin a přírodních produktů - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
D: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
D: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
D: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
D: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
D: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
D: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
D: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
D: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Learning resources -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (03.07.2013)
http://sbirka.vscht.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Commercial firm literature
http://web.vscht.cz/schulzov/
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
http://sbirka.vscht.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Firemní literatura
http://web.vscht.cz/schulzov/
Syllabus -
--- Czech English
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
1. Introduction, organizational issues, work safety.
2. Gas chromatography.
3. Gas chromatography (GC/FID).
4. Gas chromatography (GC/MS).
5. Ion selective electrodes.
6. High performance liquid chromatography.
7. High performance liquid chromatography I (HPLC/UV).
8. High performance liquid chromatography II (special detectors).
9. Spectrophotometry I.
10. Spectrophotometry II.
11. Atomic absorption spectrophotometry.
12. Infrared spectrophotometry.
13. Image analysis.
14. Electromigration methods.
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce.
2. Plynová chromatografie
3. Plynová chromatografie (GC/FID)
4. Plynová chromatografie (GC/MS)
5. Iontově selektivní elektrody
6. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
7. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie I (HPLC/UV, UPLC/ELSD)
8. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie II (speciální detektory)
9. Spektrofotometrie I
10. Spektrofotometrie II
11. Atomová absorpční spektrofotometrie
12. Infračervená spektrofotometrie
13. Obrazová analýza
14. Elektromigrační metody
Registration requirements -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
Analytical Chemistry, Food and Natural Products Analysis: Laboratory
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
Analytická chemie, Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Course completion requirements -
--- Czech English
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
Completed all laboratory tasks (with the exception of a maximum of two absences excused by a doctor), all protocols elaborated and submitted
Last update: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (02.07.2013)
Absolvované všechny úlohy (s výjimkou maximálně dvou absencí omluvených lékařem), vypracované a odevzdané protokoly
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
3
84
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi
1
28
4 / 4
112 / 112
Coursework assessment
Form
Significance
Regular attendance
50
Report from individual projects
50