Dietology is mainly involved in medical nutrition for people with the need for restrictive or other specific diets. The initial two lectures are devoted to information on the principles of optimal nutrition for some community groups such as nutrition in the elderly, children, pregnant women and athletes. Customize medical nutrition (i.e. dietetics) deals with the nutritional needs of diabetics, people with disorders of lipid metabolism (e.g. hypercholesterolemia), followed by patients with cardiovascular system (heart disease, hypertension, atherosclerosis). In this context, it is further mentioned requirement to diet for reducing mode in obese individuals. The course includes cases where it is absolutely necessary long-term or permanent treatment with dietary restriction of one nutrient, such as pancreatic diet, diet for gallbladder disease or certain severe kidney disease. A specific part is a diet in celiac disease and diet in phenylketonuria. Information about commonly used dietary supplements, their suitability or need, but also the risks that may occur during their excessive use is included at the end of the lecture series.
Last update: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Dietologie se zabývá převážně léčebnou výživou u osob s potřebou restriktivních či jinak specifických diet.
Počáteční dvě přednášky jsou věnovány informaci o zásadách optimální výživy u některých komunitních skupin např. výživa u seniorů, dětí, těhotných žen a u sportovců.
Vlastní léčebná výživa (tj. dietologie) se zabývá výživovými potřebami diabetiků, osob s poruchami tukového metabolizmu (např. hypercholesterolemie), dále nemocných s postižením kardiovaskulárního systému (ischemická choroba srdeční, hypertenze, ateroskleróza). V této souvislosti je podrobněji zmíněn požadavek dietních opatření při redukčním režimu u obézních jedinců.
Další součástí jsou stavy, kde je bezpodmínečně nutná dlouhodobá či trvalá dietní úprava s restrikcí některého nutrientu, např. při pankreatické dietě, dietě při onemocněních žlučníku nebo při některých závažných onemocněních ledvin.
Specifickou částí je dieta pří celiakii a dieta při fenylketonurii.
Na konci přednáškového cyklu je zařazena informace o běžně používaných doplňcích stravy, o jejich vhodnosti či potřebě, ale také o rizicích, které se mohou vyskytnout při jejich nadměrném používání.
Aim of the course -
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Students will be able to:
Know Principles of Community Nutrition.
Establish the specific diet regime for different types of diseases.
Recommend, if necessary, appropriate supplements.
Last update: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Studenti budou umět:
Principy komunitní výživy
Stanovit specifický dietní režim pro různé typy onemocnění
Doporučit, v případě potřeby, vhodné doplňky stravy
Literature -
Last update: TAJ323 (28.08.2013)
A: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2.
A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
A: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.
A: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5.
R: Kohout P., Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6.
A: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.
A: Konopka P. Sportovní výživa. Kopp, České Budějovice, 2004. ISBN 80-7232-228-1.
A: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.
A: Krch F. D. Bulimie jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9.
A: Mandelová L., Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0.
A: Maughan R.J., Burke L.M. Výživa ve sportu. Příručka pro sportovní medicínu.1. vydání Galén, Praha, 2006. ISBN 80-7262-318-4.
A: Navrátilová M., Češková E., Sobotka L. Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000. ISBN 80-85912-33-3.
R: Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vydání, H & H, Praha, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
R: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6.
A: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0.
A: Wilhelm Z. a kol. Výživa v onkologii. 1. vydání, NCO NZO, Brno, 2001. ISBN 80-7013-326-0.
A: Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vydání. Grada Publishing a.s., Praha, 2002 ISBN 80-247-0320-3.
A: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
Last update: Šmídová Ludmila (16.12.2012)
D: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3
D: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6.
D: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5
Z: Kohout P., Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6
D: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
D: Konopka P. Sportovní výživa. Kopp, České Budějovice, 2004. ISBN 80-7232-228-1
D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
D: Krch F. D. Bulimie jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9
D: Mandelová L., Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0
D: Maughan R.J., Burke L.M. Výživa ve sportu. Příručka pro sportovní medicínu.1. vydání Galén, Praha, 2006. ISBN 80-7262-318-4.
D: Navrátilová M., Češková E., Sobotka L. Klinická výživa v psychiatrii. Maxdorf, Praha, 2000. ISBN 80-85912-33-3
Z: Nevoral J. a kol. Výživa v dětském věku. 1. vydání, H & H, Praha, 2003. ISBN 80-86022-93-5
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5
Z: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 8. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2004. ISBN 978-80-7345-166-0
D: Wilhelm Z. a kol. Výživa v onkologii. 1. vydání, NCO NZO, Brno, 2001. ISBN 80-7013-326-0
D: Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. 1. vydání. Grada Publishing a.s., Praha, 2002 ISBN 80-247-0320-3
D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
Learning resources -
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Last update: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru „Dietologie“, dodávaná studentům v elektronické formě
Syllabus
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
1. The concept of nutrition, medical nutrition, dietetics.
2. Nutrition of pregnant and lactating women, children and adolescent nutrition.
3. Nutrition of seniors, athletes.
4. Dietary system in a hospital, basic diet and the liquid diets.
5. Diets for diabetic patients, sweeteners.
6. Reduction diets.
7. Diet in cardiovascular diseases.
8. Diet for diseases of the stomach.
9. Diet for diseases of the small intestine and colon.
10. Diet for diseases of the liver, gallbladder and biliary tract.
11. Diet for diseases of the pancreas.
12. Diet for kidney and urinary tract diseases.
13. Nutrition and cancer, malnutrition.
14. Dietary supplements.
Entry requirements - Czech
Last update: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Výživa a výživová politika
Registration requirements -
Last update: TAJ323 (16.08.2013)
Nutrition and nutrition policy
Last update: Chrpová Diana Ing. Mgr. Ph.D. (12.11.2012)
Výživa a výživová politika
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.1
3
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi