|
|
|
||
The course provides a detailed description of microbiology applications in technologies. It deals with a wide range of topics such as characterization of cell structure, morphology, chemical composition of cells, determination and classification of bacteria and fungi. The basis of microbiology consists of the principles of growth, cell division and reproduction strategy of microorganisms, nutrition and metabolism, genetics and variability of microorganisms. Relations between microorganisms and their environment form the basis of bio-indication (i.e. indicators of ecological water pollution). This course brings students an overview of microbiological analyses, microscopic identification, preparation of samples, methods of detection, features of a microbiological laboratory etc... It also describes hygienic indicators of water quality and their significance for human consumption in accordance with valid legislation.
Last update: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
Účast na přednáškách je žádoucí, alespoň 80%. 100% účast na cvičeních, odevzdání protokolu po kontrole vyučujícím. Na základě odevzdání a formy zpracování protokolu udělení zápočtu. Po udělení zápočtu, možnost zápisu na termín zkoušky. Zkouška ústní formou přezkoušení znalostí z celého předmětu, teoretické i praktické zkušenosti. Last update: Říhová Ambrožová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Obligatory:
Last update: prepocet_literatura.php (19.12.2024)
|
|
||
Posluchač je seznámen na teoretické úrovni s oborem mikrobiologie a dále pak jeho aplikací v technologiích. Součástí výuky jsou cvičení v laboratoři, které probíhají blokovou formou. Jednotlivé úlohy jsou koncipovány tak, aby si posluchač osvojil základní techniky související s přípravou vzorků, jejich ředění a aplikaci na živná média, aseptickou práci, postip vyhodnocení vzorků, správné vyjadřování jednotek. Protokol o zkoušce. Last update: Říhová Ambrožová Jana (12.05.2025)
|
|
||
Studium sylabů z jednotlivých přednášek, doporučené literatury, osvojení znalostí a kontrola přezkoušením ústně. Účast na cvičeních povinná, odevzdání protokolu a jeho zhodnocení. Aktivní zapojení do chodu cvičení, zajištění reálných vzorků. Last update: Říhová Ambrožová Jana (23.01.2018)
|
|
||
1. Characterization of microbiology; about history; specification of micro-organisms; cell strategy. 2. Characterization of bacteria, actinomycetes, micromycetes, viruses; samples and their importance in water. 3. Abiotic and biotic aspects. 4. Growth and reproduction of bacteria, cultivations. 5. Metabolism - enzymes, energy, catabolic and anabolic processes, cell transport. 6. Metabolism - element circulation, biogeochemical cycles, physiological groups of bacteria. 7. Genetics of micro-organisms. 8. Coordination of metabolic functions in cell, adaptation and selection. 9. Pollution and its impact on micro-organisms. 10. Micro-organisms and importance of organisms in water quality, the fecal and no-fecal organisms. 11. Micro-organisms in waste water. 12. Micro-organisms in sewage sludge. 13. The methods and procedures for cultivations of micro-organisms. 14. Quality assurance and quality control, ISO norms and Czech standards. Last update: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Last update: Říhová Ambrožová Jana (12.05.2025)
|
|
||
Students will be able to: Specify branch of Microbiology, microoorganisms (viruses, bacteria, micromycetes). Apply sampling methods and sunsequently methods of study and evaluation. Use knowledge of bioindication to evaluate the technologies (water treatment and waste water treatment). Handle microscope and preparates. Carry out cultivation techniques.
Last update: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
None. Last update: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
Teaching methods | ||||
Activity | Credits | Hours | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.4 | 10 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 32 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |