The students are after introductory instructing divided into working groups in which they execute particular tasks focused on the analysis of a selected group of compounds using various analytical methods.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Po úvodní instruktáži jsou v pracovních skupinách realizovány předepsané úlohy (vybrané alternativy), ve kterých studenti řeší komplexní úkol zaměřený na analýzu vybrané skupiny sloučenin pomocí moderních analytických postupů.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Aim of the course -
Students will be able to:
apply modern analytical methods.
to evaluate and interpret the results in accordance to the requirements of practice.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Studenti budou umět:
Praktickou realizaci moderních analytických postupů včetně vyhodnocení výsledků a jejich interpretace v souladu s požadavky praxe.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Course completion requirements -
Active participation in laboratories, elaboration of protocol and final defense of the project.
Last update: JANSKAM (22.01.2018)
Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast v laboratořích, vypracování protokolu a závěrečná obhajoba projektu.
Last update: JANSKAM (22.01.2018)
Literature -
R: All the materials and instructions needed are handed over at the beginning of the course.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
R: Materiály a návody potřebné pro realizaci jsou předány při zahájení laboratorního cvičení.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Requirements to the exam -
Practical skills and principles of determination of organic contaminants (e.g. pesticides, mycotoxins, PCBs, PBDEs, PAHs, PFASs…) in food (isolation, extract clean-up, identification and quantification of target compounds, interpretation of results in relationship with legislation).
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Praktické dovednosti a princip stanovení organických kontaminantů (např. pesticidů, mykotoxinů, PCB, PBDE, PAU, PFAS…) v potravinách (extrakce, přečištění extraktu, identifikace a kvantifikace cílových látek, interpretace výsledků ve vztahu k legislativě).
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Syllabus -
1. week: Introduction, organization of laboratories, laboratory safety, project assignment
2.- 3. week: Preparation of project (selection of methods, literature search)
4.- 11. week: Laboratory work - work on the project
12.- 14. week: Data processing, preparation of the final project report
Last update: JANSKAM (22.01.2018)
1.týden: Úvod, organizace laboratoří, bezpečnost práce, zadání projektu.
2.- 3. týden: Příprava řešení projektů (výběr metod, odborná rešerše).
4.- 11. týden: Laboratorní práce - vlastní řešení projektů.
12.- 14. týden: Zpracování zprávy z řešeného projektu.
Last update: JANSKAM (22.01.2018)
Learning resources -
All the materials and instructions needed to fulfill lab exercises are handed over at the beginning of the course.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Materiály a návody potřebné pro realizaci laboratorních úloh jsou předány při zahájení laboratorního cvičení.
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Registration requirements -
Special Food Analysis; Chemical Food safety
Last update: JANSKAM (23.01.2018)
Speciální analýza potravin; Chemická bezpečnost potravin