The course is aimed at the knowledge expansion of the principles and applications of modern methods of sample preparation and instrumental methods in food analysis. The lectures are divided into two parts: 1 Technical: a) sampling and sample preparation, b) separation, spectrometric and electrochemical methods; 2 Application: characterization and analysis of selected food components.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin.
Přednášky jsou koncipovány do dvou částí:
1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody;
2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Last update: Fialová Jana (19.12.2017)
Aim of the course -
Students will be able to:
Understand principles of sample preparation methods and their applications in food analysis.
Understand principles of instrumental methods and their applications in food analysis.
Understand characteristics and analysis of peptides, proteins, phenols, flavonoids, organic acids, alkaloids, additives, contaminants and nanoparticles.
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic.
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Course completion requirements -
Successful completion of a written examination.
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Úspěšné absolvování písemné zkoušky.
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Literature -
Recommended:
Pearson's Composition and Analysis of Foods, Kirk, R.S., Sawyer, R., 1991
Spectroscopic Techniques for Food Analysis, Wilson, R.H., 1994
Analytical Electrochemistry, Wang, J., 1994
Analytical chemistry, the approved text to the FESC curriculum analytical chemistry, Kellner, R. et al., 1998
Vybrané metódy molekulovej spektroskopie, Milata, V., Segla, P., 2007
Spectrometric Identification of Organic Compounds, 7th edition, Silverstein R.M., 2005
Introduction to Spectroscopy, 4th edition, Pavia, D.L. et al., 2009
13. Methods of alkaloids and organic acids analysis
14. Methods of additives including nanomaterials and contaminants analysis
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
1. Analytický proces, analytický postup, pracovní charakteristiky
2. Techniky zpracování laboratorního vzorku
3. Chromatografické metody separace - preparativní a analytické
4. Elektromigrační metody separace - preparativní a analytické
5. Spojení separačních metod a hmotnostní spektrometrie
6. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID
7. Infračervená spektrometrie
8. NMR spektrometrie
9. Metody atomové spektrometrie
10. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie
11. Metody analýzy peptidů a bílkovin
12. Metody analýzy fenolů a flavonoidů
13. Metody analýzy alkaloidů a organických kyselin
14. Metody analýzy aditiv včetně nanomateriálů a kontaminantů
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Learning resources -
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Last update: Poustka Jan (13.09.2023)
https://e-learning.vscht.cz/
Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P.: Food Chemistry, 4nd ed., Springer-Verlag, Berlin 2009 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9783540699347)
Otles S. (editor): Methods of Analysis of Food Components and Additives, CRC Press, 2005 (available as an e-book in the library of ICT Prague, ISBN 9780203503751)
Last update: Poustka Jan (13.09.2023)
Registration requirements -
Analytical Chemistry A; Analysis of Foods and Natural Products
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Analytická chemie A; Analýza potravin a přírodních produktů
Last update: Poustka Jan (30.01.2018)
Teaching methods
Activity
Credits
Hours
Konzultace s vyučujícími
0.5
14
Účast na přednáškách
1.5
42
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi