Lecture introduces survey of methods applied to quality control of raw materials and to technology process control taught at the Department of Food Preservation and Meat Technology and the Department of Carbohydrate Chemistry and Technology. The quality control is based on physical-chemical, biochemical and microbiological methods. Statistical process control is an integral part of the lecture.
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Přednášky představí průřez metodami využívanými ke kontrole surovin, produktů a procesů v potravinářských techmologiích, které jsou vyučovány na Ústavu konzervace potravin, Ústavu sacharidů a cereálií a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. V současné době se ke kontrole procesů potravinářských technologií uplatňují metody fyzikální, fyzikálně-chemické, biochemické, mikrobiologické a senzorické. Nedílnou součástí předmětu je zpracování získaných analytických dat a základy statistického řízení procesu.
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Aim of the course -
Students will be able to:
Select and use analytical methods for quality control of raw materials, intermediates and products of food production.
Select and use appropriate methods to control food processes together with the statistical evaluation of data.
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Studenti budou umět:
Zvolit a používat analytické metody pro kontrolu kvality surovin, meziproduktů a produktů potravinářských výrob
Vybrat a používat vhodnou metodu pro řízení potravinářských procesů
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
Course completion requirements - Czech
Předmět je zakončen zkouškou. Pro absolvování předmětu musí posluchač získat zápočet, aby mohl skládat písemnou zkoušku.
Zápočet získá absolvováním tří průběžných testů, ze kterých musí celkově získat minimálně 50 bodů ze 100 možných.
Písemnou zkoušku musí napsat na 50 bodů ze 100 možných.
Last update: Kvasnička František (07.03.2018)
Literature -
Recommended:
Nollet L.M.L. (editor). Handbook of Food Analysis, Volume 1 - 3. : Marcel Dekker, Inc., 2004, s. ISBN 0-8247-5039-X.
Foret, František, Křivánková, Ludmila, Boček, Petr. Capillary zone electrophoresis. New York, Weinheim ;: VCH, 1993, s. ISBN 3-527-30019-8.
Pazlarová J.. Mikrobiologické zkoumání potravin. : Ústav biochemie a mikrobiologie, 2006, s. ISBN .
Králová, Blanka, Rauch, Pavel. Bioanalytické metody. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1995, s. ISBN 80-7080-234-0.
Last update: Rudolfová Eva (30.08.2024)
Doporučená:
Nollet L.M.L. (editor). Handbook of Food Analysis, Volume 1 - 3. : Marcel Dekker, Inc., 2004, s. ISBN 0-8247-5039-X.
Foret, František, Křivánková, Ludmila, Boček, Petr. Capillary zone electrophoresis. New York, Weinheim ;: VCH, 1993, s. ISBN 3-527-30019-8.
Pazlarová J.. Mikrobiologické zkoumání potravin. : Ústav biochemie a mikrobiologie, 2006, s. ISBN .
Králová, Blanka, Rauch, Pavel. Bioanalytické metody. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1995, s. ISBN 80-7080-234-0.
Last update: Rudolfová Eva (30.08.2024)
Syllabus -
1) Introduction to food process quality control methods, sample treatment. Survey of basic classical methods (gravimetry, titrimetry, and spectrophotometry) and their application in food process analysis.
2) Chromatographic techniques their application in food process analysis.
3) Electrophoretic techniques their application in food process analysis.
4) Spectroscopic methods (UV-VIS, FT-IR, NIR, NMR with low resolutions)
5) Application of spectroscopic methods in food process analysis.
6) Optical methods (polarimetry, refractometry), roentgen diffraction and thermal analysis
7) Application of optical methods and thermal analysis in food process control
11) Clark S., Costello, Drake M. Bodyfelt F.: The Sensory Evaluation of Dairy Products, Springer, 2nd ed. 2009, ISBN 978-0-387-77406-0
12) Davies E.R.: Image Processing for the Food Industry. World Scientific, Singapore, 2000. ISBN 981-02-4022-8
13) Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR. Certifikovaná metoda vznikla za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR při řešení projektu NAZV, č. QH91053 "Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem".http://uchts.vscht.cz/vyzkum/aplikovany-vyzkum/
Last update: Hladíková Jana (18.01.2018)
1) http://www.vscht.cz/ktk/www_324/lab/index.html
2) http://www.anton-paar.com
3) Da-Wen Sun (2008): Infrared Spectroscopy for Food Quality Analysis and Control. , Academic Press, ISBN 9780123741363.
4) Tunick M.H., Palumbo S.A., Fratamico P.M. (1995): New Techniques in the Analysis of Foods, Plenum Publishing Corporation, ISBN-13: 9780306460357.
11) Clark S., Costello, Drake M. Bodyfelt F.: The Sensory Evaluation of Dairy Products, Springer, 2nd ed. 2009, ISBN 978-0-387-77406-0
12) Davies E.R.: Image Processing for the Food Industry. World Scientific, Singapore, 2000. ISBN 981-02-4022-8
13) Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR. Certifikovaná metoda vznikla za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR při řešení projektu NAZV, č. QH91053 „Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem“.http://uchts.vscht.cz/vyzkum/aplikovany-vyzkum/