|
|
|
||
Předmět tvoří nástavbu základního kurzu Biochemie I. Měl by studenty přivést k širšímu chápání biologických a biochemických souvislostí. Proto jsou témata jednotlivých přednášek volena tak, aby se v nich promítly poznatky z různých oblastí biochemie (struktury biopolymerů, molekulová genetika, metabolismus, aplikace bioanalytických metod).
Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
Složení zkoušky, sestávající z písemné a ústní části. Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
Z: Kodíček M., Valentová O., Hynek R.: Biochemie - chemický pohled na biologický svět, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2018, ISBN 978-80-7080-927-3 Z: Kodíček M.: Biochemické pojmy - výkladový slovník, Vydavatelství VŠCHT, Praha 2007, ISBN 80-7080-669-2, elektronická verze dostupná na stránkách Vydavatelství VŠCHT. D: Kodíček M, Karpenko V.: Biofysikální chemie, Academia Praha 2000, ISBN 80-200-0791-1 Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
Účast na přednáškách, samostatné studium Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
1. Úvod: O čem je současná biochemie? 2. Metabolismus a transport kyslíku a oxidu uhličitého 3. Biochemie esenciálních faktorů 4. Regulace enzymové aktivity 5. Hormony a přenos informace přes biologickou membránu 6. Koordinace metabolických funkcí v mnohobuněčném organismu 7. Biochemie eukaryotní buňky I - organely 8. Biochemie eukaryotní buňky II - cytoskelet 9. Biochemie fototrofních a chemotrofních organismů 10. Základní metody genového inženýrství 11. Vývoj biotechnologií; využití enzymů v potravinářství 12. Biochemie v medicíně I (klinická biochemie) 13. Biochemie v medicíně II (biochemické příčiny některých nemocí) 14. Historický přehled biochemie Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
https://web.vscht.cz/~spiwokv/biochemistry2/
Elektronická verze výkladového slovníku biochemických pojmů na adrese: http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.help.htm Přednášky v elektronické podobě zveřejněné na e-learning.vscht.cz Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (20.03.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: orientovat se v biochemické literatuře a chápat biochemické souvislosti, promítající se v současné době do všech oborů potravinářské technologie, zemědělství či medicíny; jeho znalosti mu také umožní studovat v magisterských a doktorských programech, v nichž je biochemie vyžadována jako samozřejmá prerekvizita. Poslední úprava: Kubová Petra (06.03.2019)
|
|
||
Biochemistry I (AB320001, B320001)
Studenti by měli mít předchozí znalosti obecné biochemie (struktura a funkce proteinů, lipidů, sacharidů a nukleových kyselin, stavba buňky, základní metabolické dráhy, centrální dogma molekulární biologie, funkce a klasifikace enzymů). Poslední úprava: Spiwok Vojtěch (20.03.2023)
|