|
|
|
||
Předmět je zaměřen na sledování chemické a mikrobiologické bezpečnosti potravin. Charakterizuje jednotlivé skupiny nežádoucích látek event. mikroorganismů v potravinách a potravinářských surovinách s důrazem na metody stanovení koncentrace (počet) těchto látek (mikroorganismů). Seznamuje studenty s příslušnou legislativou ČR a EU. Dále jsou probírány možnosti snížení či odstanění jmenovaných kontaminantů z potravního řetězce.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Vypracování a obhájení seminářového projektu.
Písemná zkouška. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 2. díl, 2009, 978-80-86659-16-9 D: Motarjemi, Y.,Moy, G.,; Todd, E. C. D: Encyclopedia of food safety, 1st ed., Academic Press, 2014, 0124200338 Z: Jay, James M. (ed.) Modern Food Microbiology 7th Edition). Springer - Verlag, 2005, 0-387-23180-3 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 1 - Contaminants, Woodhead Publishing. UK 2001, 1-85573-462-1 D: Watson, D.H. (ed.): Food Chemical Safety, Volume 2 - Additives, Woodhead Publishing. UK, 2002, 1-85573-563-6 Z: Demnerová K., Kadavá J., Melenová I., Pazlarová J., Purkrtová S., Sýkorová H., Turoňová H., Zdeňková K. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. VŠCHT vydavatelství, Praha 2016, 122 str., ISBN 9788070809570 Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.09.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
1. Potravinářská legislativa ČR, mikrobiologická bezpečnost potravin a Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických požadavcích na potraviny. 2. HACCP - úloha mikrobiologa a technologa. 3. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů I. 4. Charakteristika jednotlivých nežádoucích mikroorganismů II. 5. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP. 6. Metody stanovení mikroorganismů - přehled. 7. Antimikrobiální látky a jejich užití v potravinářských technologiích 8. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR 9. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence. 10. Látky přídatné (aditiva) - charakterizace hlavních skupin. 11. Potravinové kontaminanty - vstup do potravních řetězců, mechanismy přenosu. 12. Organické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin. 13. Anorganické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin. 14. Přírodní toxiny, mykotoxiny, produkty z organického zemědělství. Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
http://www.efsa.europa.eu/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.szpi.gov.cz/ Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Studenti budou umět: Posoudit chemickou a mikrobiologickou nezávadnost potravin Navrhnout postupy jak elimonovat možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Mikrobiologie, Chemie potravin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 15 |
Obhajoba individuálního projektu | 25 |
Zkouškový test | 60 |