|
|
|
||
Předmět seznamuje studenty se základy preventivní péče o sbírkové předměty. Studenti budou seznámeni s vybranými materiály sbírkových předmětů a příčinami jejich rozpadu, s vhodnými podmínkami jejich dlouhodobého uložení a způsoby jejich dosažení, problematikou vystavování, ochranou před krádežemi a požárem a také se zásadami krizového plánování.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
|
|
||
Předmět je zakončen písemnou zkouškou (60 minutovým testem). Podmínkou pro získání známky je úspěšné absolvování tohoto testu. Studenti se na zkoušku přihlašují přes SIS. Studentovi, který není na zkoušku v SISu zapsán, nebude umožněno zkoušku vykonat. Student, který se ze zkoušky prostřednictvím SISu neodhlásí (v závažných případech je možná omluva bez zbytečného odkladu přímo zkoušejícímu) a na zkoušku se nedostaví, obdrží známku "F". Poslední úprava: Drábková Klára (05.06.2024)
|
|
||
Thomson G.: The Museum Environment. John Wiley & Sons 1995. Ďurovič M.a kol.: Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002. Kolektiv: Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Národní muzeum Praha, 2001. Mitchell, Ch. J. McNamara: Cultural Heritage Microbiology: Fundamental Studies in Conservation Science, 2010, ISBN: 9781555814762. Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, ISBN: 80-85605-71-6. Roy, Ashok, Smith, Perry (edit.): Preventive conservation practice, theory and research. The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, London, 1994. Hatchfield, Pamela B. Pollutants in the Museum Environment. London: Archetype Publications; 2002; ISBN: 1-873132-96-4. Tétreault, Jean. Airborne Pollutants in Museums, Galleries, and Archives: Risk Assessment, Control Strategies, and Preservation Management. Ottawa: Canadian Conservation Institute; 2003; ISBN: 0-662-34059-0. Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
Zkouška probíhá písemnou formou (60 min). Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
|
|
||
1. Charakterizace materiálů sbírkových předmětů a příčiny jejich rozpadu 2. Doporučené klimatické podmínky v depozitářích. 3. Monitorování klimatických parametrů v depozitářích. 4. Způsoby regulování klimatických parametrů v depozitářích. 5. Plynné polutanty, jejich monitorování a ochrana před nimi. 6. Prach a aerosoly a ochrana před nimi. 7. Vystavování sbírkových předmětů. 8. Ochrana sbírkových předmětů před krádežemi. 9. Ochrana sbírkových předmětů před požárem. 10. Krizové plánování a příprava krizového plánu. 11. Úvod do mikrobiologie, základní charakteristika významných skupin mikroorganismů. 12. Principy kultivace a izolace mikroorganismů, mikrobiologický monitoring prostředí. 13. Mikrobiologické poškození sbírkových předmětů, desinfekce, zdravotní rizika způsobená mikroorganismy. 14. Biologické poškození, prevence, deratizace a dezinsekce.
Poslední úprava: Drábková Klára (25.03.2021)
|
|
||
Materiály jsou k dispozici u vyučujícího. Poslední úprava: Ďurovič Michal (22.02.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: základní informace o preventivní péči o předměty kulturního dědictví, které jsou uloženy v muzeích, galeriích, knihovnách a archivech aplikovat zásady preventivní konzervace v praxi na základě získaných znalostí Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
|
|
||
Žádná. Poslední úprava: Ďurovič Michal (22.02.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 100 |