|
|
|
||
Předmět je zaměřen na detekci, kvantifikaci a identifikace vybraných patogenů přenášených potravinami podle platných evropských ISO norem. Pozornost je rovněž věnována molekulárně biologickým a imunochemickým metodám identifikace a detailní charakterizaci sledovaných mikroorganismů.
Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
Vypracování jednotlivých laboratorních úloh. Vypracování a odevzdání protokolů k jednotlivým úlohám. Písemný zápočtový test. Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. 11. 2005 o mikrobiologických požadavcích na potraviny ve znění Nařízení komise (ES) č.1441/2007, č. 365/2010, č.1086/2011 a č.209/2013 Platné ČSN ISO normy Demnerová K., Kadavá J., Melenová I., Pazlarová J., Purkrtová S., Sýkorová H., Turoňová H., Zdeňková K. Laboratoř mikrobiologického zkoumání potravin. VŠCHT vydavatelství, Praha 2016, 122 str., ISBN 9788070809570 Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilního nádobí. 2. Příprava sterilních selektivních médií. 3. Odběr, navážka a homogenizace vzorků potravin, ředění, inokulace. 4. Zpracování vzorku určeného pro přímou spotřebu. 5. Zpracování vzorku určeného pro tepelné zpracování. 6. Zpracování vzorku nápojů. 7. Provedení klasického kultivačního stanovení dle ISO norem následujících patogenních mikroorganismů: Bacillus cereus, Escherichia coli, Staphylococcus aureus (stanovení počtu). 8. Provedení klasického kultivačního stanovení dle ISO norem následujících patogenních mikroorganismů: Salmonella spp., Listeria monocytogenes (metoda průkazu). 9. Stanovení celkového počtu aerobních a fakultativně anaerobních mezofilních bakterií, stanovení počtu Enterobacteriaceae, stanovení počtu kvasinek a plísní. 10. Mikrobiologický rozbor pitné vody - mebránová filtrace pro stanovení počtu E. coli, koliformních bakterií a enterokoků. 11. Mikrobiologický rozbor pitné vody - metoda MPN pro stanovení počtu E. coli a koliformních bakterií. 12. Biochemické testy pro konfirmaci a identifikaci testovaných patogenních a indikátorových mikroorganismů. 13. Rychlé metody pro stanovení a identifikaci patogenních a indikátorových mikroorganismů - MALDI-TOF MS, imunochemické metody, principy využití PCR. 14. Kvantitativní a kvalitativní odečet jednotlivých rozborů, jejich vyhodnocení. Likvidace kultur a použitých půd. Zápočet. Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
|
||
Studenti budou umět: identifikovat a charakterizovat významné potravinářské patogeny podle platných ISO metod. Poslední úprava: Purkrtová Sabina (29.01.2018)
|
|
||
Mikrobiologie Poslední úprava: Kubová Petra (19.12.2017)
|
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 40 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 20 |
Průběžné a zápočtové testy | 40 |