|
|
|
||
Předmět bude zaměřen na výpočty a modelování vztahů a parametrů používaných v potravinářských technologiích. Budou detailně probrány jednotkové operace probíhající při výrobě potravin. Budou řešeny speciální veličiny a navrženy jejich vzájemné vztahy, které jsou využívány a požadovány v praxi.
Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
Vypracování individuálního projektu (příkladová studie) a úspěšné splnění zkouškového testu. Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Sluková M., Skřivan P., Hrušková M. (2017). CEREÁLNÍ CHEMIE A TECHNOLOGIE Zpracování obilovin - mlýnská a těstárenská výroba. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7592-000-3. Kadlec K., Kmínek M., Kadlec P. (ed) a kolektiv (2017): Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-232-7. Sluková M. a kol. (2016). Výroba potravin a nutriční hodnota. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7080-947-1. Dostálová J., Kadlec P. (ed) a kolektiv (2014): Potravinářské zbožíznalství. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-208-2. Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (ed) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Vydavatel KEY Publishing Ostrava. ISBN 978-80-7418-086-6. Hasal P., Schreiber I., Šnita D. a kolektiv (2007): Chemické inženýrství I. 2 vydání. Vydavatel VŠCHT Praha. ISBN 978-80-7080-002-7. Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Vypracování individuálního projektu (příkladová studie) a úspěšné splnění zkouškového testu. Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
1. Jednotky a veličiny ve fyzice a v technologii, jejich vzájemné vztahy. 2. Fyzikální a fyzikálně-chemické vlastnosti potravin a potravinářských surovin. 3. Procesy desintegrace – postupy mletí obilovin a dalších rostlinných surovin 4. Granulace, granulační spektra, distribuce částic. 5. Vlastnosti sypkých materiálů, prosévání, manipulace a doprava. 6. Hmotnostní bilance. 7. Příklady bilancování ve vybraných potravinářských provozech. 8. Výtěžnost produktů a její vyjádření ve vybraných potravinářských provozech. 9. Bilance skladů surovin a produktů, principy skladového hospodářství. 10. Sušení, skladování, diagram vlhkosti vzduchu. 11. Tepelné procesy, pára a změny jejího stavu a jejich výpočty. 12. Entalpické bilance v technologiích oboru. 13. Sdílení tepla – příklady ve vybraných procesech. 14. Krystalizace, její kinetika, nukleace.
Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Odborné články z databází: ScienceDirect, SciFinder, Chemical Abstracts Materiály společností Bühler, AG., Diosna IsernHäger GmbH, Kornfeil, s.r.o.
Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Znalost speciálních jednotek používaných v potravinářské technologii a vzájemné přepočty mezi empirickými jednotkami a základními jednotkami SI. Vlastnosti potravin a potravinářských surovin. Bilanční výpočty v potravinářských provozech, bilance skladů a skladového hospodářství. Entalpická bilance a procesy sdílení tepla, sušení potravinářských materiálů. Procesy dezintegrace, prosévání a granulační spektra. Modelování procesů na konkrétních případech. Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
|
||
Fyzikální chemie Matematika Chemické inženýrství Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob Poslední úprava: Sluková Marcela (26.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Obhajoba individuálního projektu | 20 |
Zkouškový test | 60 |