|
|
|
||
Předmět je rozdělen na dvě části - komunitní výživa a léčebná výživa. Kapitoly komunitní výživy se zaměřují na výživu dětí a dospívajících, výživu těhotných a kojících žen, seniorů a sportovců a alternativní výživu. Kapitoly léčebné výživy zahrnují etiologii daného onemocnění a dietoterapii. Nedílnou součástí předmětu je přehled užití potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy.
Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: zápočet, ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšná obhajoba individuálního projektu (zápočet) + absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Pánek Jan (25.01.2018)
|
|
||
D: Alpers,D.H., Stenson,W.F., Taylor,B.E., Bier,D.N.M. Manual of Nutritional Therapeutics. Lippincott Williams & Wilkins, London, 2008; ISBN 978-0-7817-6481-2. Z: Fruehauf, P. a Szitanyi P. Výživa v pediatrii. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. ISBN 978-80-87023-26-6. Z: Fuchs, M. Potravinová alergie a intolerance. Praha: Mladá fronta, 2016. ISBN 978-80-204-3757-0. D: Chrpová, D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha; 2010. ISBN 978-80-247-2512-3. D: Kalvach Z. et al. Geriatrie a Gerontologie. Vyd. 1. Praha : Grada, 2004. 864 s. ISBN 80-247-0548-6. Z: Kasper, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada s.r.o. 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. Z: Kohout, P. Kotrlíková E. Základy klinické výživy. 1. vydání, Krigl, Praha, 2005. ISBN 80-86912-08-6. D: Kohout, P. Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2. D: Kohout, P. a kol. Vybrané kapitoly z klinické výživy II. Praha: Forsapi, 2016. ISBN 978-80-87250-32-7. D: Krch, F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X. D: Krch, F. D. Bulimie, jak bojovat s přejídáním. 3. doplněné a přepracované vydání, Grada Publishing a. s., Praha, 2007. ISBN 80-247-2130-9. D: Krch, F. D. Mentální anorexie. 2.přepracované vyd. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-807-4. D: Mandelová, L. Hrnčiříková I. Základy výživy ve sportu. 1.vydání Masyrykova univerzita, Brno, 2007. ISBN 978-80-210-4281-0 D: Pánek, J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5 D: Svačina, Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6. Z: Svačina, Š. a kol. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 1. vyd. Praha: Triton, 2012. ISBN 978-807-3873-479. Z: Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. Karolinum Praha 2015. ISBN 9788024631684. D: Vokurka, M. a kol. Velký lékařský slovník. 11. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2016. ISBN 9788073454647. D: Wilhelm, Z. a kol. Výživa v onkologii. 2. vydání, NCO NZO, Brno, 2004. ISBN 80-7013-410-0. D: Zadák, Z. Výživa v intenzivní péči. 2.rozšířené a aktualizované vydání, Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5. D: Zlatohlávek, L. Klinická dietologie a výživa. Current Media s.r.o. 2016. ISBN 978-80-88129-03-5. D: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3. Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1. Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí a dospívajících, alternativní výživové směry 2. Výživa seniorů, sportovců 3. Dietní systém v nemocnici, základní, speciální a standardizované diety 4. Metabolické osteopatie a vybraná metabolická onemocnění 5. Dieta u diabetu, náhradní sladidla 6. Dieta u poruch příjmu potravy, redukční dieta 7. Dieta u kardiovaskulárních onemocnění 8. Dieta u onemocnění dutiny ústní, jícnu a žaludku 9. Dieta u onemocnění tenkého a tlustého střeva 10. Dieta u onemocnění jater, žlučníku, žlučových cest a pankreatu 11. Dieta u potravinových alergií a intolerancí 12. Dieta u onemocnění ledvin a močových cest 13. Výživa a nádorová onemocnění, malnutrice 14. Potraviny pro zvláštní výživu a doplňky stravy Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/ Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/ Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X Studijní pomůcka: osnova jednotlivých přednášek z oboru „Dietologie“, dodávaná studentům v elektronické formě Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Principy komunitní výživy Doporučit vhodný dietní režim pro různé typy onemocnění Navrhnout použití potravin pro zvláštní výživu a doplňků stravy Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Výživa a výživová politika Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
|
||
Výživa a výživová politika Poslední úprava: Pánek Jan (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.2 | 6 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.3 | 7 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 111 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Obhajoba individuálního projektu | 25 |
Ústní zkouška | 75 |