|
|
|
||
Předmět je zaměřen na kompexní seznámení s mikrorganismy působící kažení potravin, alimentární onemocnění a otravy z potravin. V první části jsou popsány jednotlivé nežádoucí rody a druhy mikroorganismů, jejich vlastnosti, metody jejich stanovení jak klasickými kultivačními tak moderními molekulárně biologickými a imunochemickými metodami. Pozornost je rovněž věnována mechanismům pronikání patogenních agens do potravního řetězce, způsobům eliminace nežádoucích mikroorganismů v potravinách a potravinářských technologiích a současné EU legislativě v oblasti mikrobiologické bezpečnosti potravin.
Poslední úprava: Demnerová Kateřina (16.11.2012)
|
|
||
Z:Adams, M.R., Moss,M.O. Food Microbiology, Royal Society of Chemistry 2005, 0854046119 Poslední úprava: UST320 (19.09.2013)
|
|
||
1. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikrooganismů 2. Význam a klasifikace jednotlivých druhů a skupin mikroorganismů významných z potravinářského a hygienického hlediska 3. Patogenní bakterie šířené potravinami, definice indikátorových mikroorganismů, typy bakteriálních toxinů. 4. Techniky odběr vzorků a manipulace se vzorky potravin při mikrobiologickém rozboru 5. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci bakterií na tekutých nebo pevných selektivních půdách, vyhodnocení fenotypického projevu. 6. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci kvasinek a plísní na pevných půdách, vyhodnocování morfologie ( makro- a mikroskopicky), typy toxinů produkovaných plísněmi. 7. Jednotlivé skupiny pathogenních mikroorganismů: význam, výskyt, stanovení 8. Přehled rychlých metod stanovení mikroorganismů biochemické, imunochemické, fyzikální metody 9. Přehled molekulárně biologických metod pro detekci přítomnosti patogenních mikroorganismů, možnosti kvalitativního a kvantitativního stanovení.(BSE) 10. Možnosti využití kvalitativní i kvantitativní polymerasové řetězové reakce (PCR) při detekci patogenních mikroorganismů 11. Geneticky modifikované organismy v potravinářských technologiích: význam a detekce 12. HACCP - systém kritických kontrolních bodů při výrobě potravin a rizikové kategorie potravin. Dodržování a definice kvality, její dosažení, kontrola úrovně hygieny a sanitace výroby 13. Čištění a desinfekce: antibakteriální, antifungální prostředky, metody a praktické užití 14. Legislativa: potravinářská legislativa v České republice a v Evropské unii. Současný vývoj potravinářské legislativy, včetně GMO. Poslední úprava: Erudio (01.01.1999)
|
|
||
žádné Poslední úprava: TAJ320 (20.09.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: charakterisovat původce mikrobiálních nákaz, pronikajících do potravin, potravinářských surovin a ingrediencí identifikovat a posuzovat zdroje a rizika mikrobiální kontaminace v procesu výroby, manipulace a skladováni potravin využívat získané znalosti při práci s produkčními a pathogenními mikroorganismy orientovat se v EU legislativě pro mikrobiální bezpečnost potravin Poslední úprava: Demnerová Kateřina (16.11.2012)
|
|
||
Biochemie I, Mikrobiologie Poslední úprava: Demnerová Kateřina (16.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 70 |
Zkouškový test | 30 |