|
|
|
||
Cílem přednášek předmětu je seznámit studenty s Evropským i národním právním systémem ve vztahu k potravinám. Jsou vysvětleny hlavní požadavky právních předpisů na výrobu, označování a distribuci potravin, na veřejné stravování a obchodování s potravinami. Pozornost je věnována posuzování kvality, bezpečnosti a výživové hodnoty potravin a mechanismům používaným pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Je popsána úloha technické standardizace (technických norem) a systémů managementu kvality a bezpečnosti.
Studenti by po absolvování přednášek měli mít přiměřené znalosti právních podmínek pro zpracování a distribuci potravin, orientovat se v nejdůležitějších právních a technických dokumentech a v používané terminologii. Měli by se dokázat orientovat v hierarchii právních a technických norem a být schopni si sami vyhledat aktuálně platné dokumenty specifikující požadavky na konkrétní výrobek či proces.
Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
|
||
Z: Nařízení (ES) č. 178/2002 o obecném potravinovém právu (konsolidovaná verze) Z: Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách... (v platném znění) Z: Nařízení (ES) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům(konsolidovaná verze) Z: Velíšek J. a kol.: Chemie potravin II, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, ISBN 978-80-86659-16-9 D: Příručka pro provozovatele potravinářského podniku. Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2010 D: Komentované předpisy pro ekologické zemědělství a výrobu biopotravin, Ministerstvo zemědělství ČR, Praha 2012 Poslední úprava: Kocourek Vladimír (05.11.2012)
|
|
||
1. Potravinové právo v ČR a EU: cíle a principy, oblasti regulace, bezpečnost výrobků, odpovědnost, ochrana spotřebitele. 2. Struktura právních předpisů národních a evropských, technické normy, certifikace, informační zdroje. 3. Strategie bezpečnosti potravin – vědecké principy, analýza rizik, systém varování (RASFF), krizové řízení. 4. Zákon o potravinách, obecné povinnosti výrobců a distributorů, komoditní vyhlášky; ochrana před falšováním, GMO. 5. Chemická kontaminace potravin, rezidua pesticidů a veterinárních léčiv. 6. Podmínky používání přídatných látek a aromat, obohacování potravin. 7. Mikrobiologické požadavky na potraviny a pokrmy, správná hygienická a výrobní praxe. 8. Kritické body ve výrobě potravin a systémy HACCP, systémy managementu bezpečnosti 9. Pravidla pro označování potravin, informace na obalech, výpočet a uvádění výživové hodnoty, výživová a zdravotní tvrzení. 10. Potraviny pro zvláštní výživu, doplňky stravy, bioprodukce a biopotraviny; autenticita a původ potravin. 11. Veterinární požadavky na výrobky a na hygienu potravin živočišného původu, dovoz a vývoz potravin. 12. Úřední kontrola potravin: právní základy, organizace a kompetence, postupy a opatření. 13. Hodnocení kvality a nezávadnosti potravin: odběry a vyšetřování vzorků. 14. Požadavky na výrobní a zkušební zařízení a obaly, ochrana životního prostředí.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (06.09.2011)
|
|
||
http://web.vscht.cz/kocourev/legislativa.html http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.szpi.gov.cz/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Poslední úprava: Kocourek Vladimír (05.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Orientovat se v právních předpisech a technických normách v oblasti výroby/distribuce potravin, samostatně vyhledat relevantní právní texty (národní a evropské) a porozumnět jim, Uplatňovat v praxi základní povinností a odpovědnost provozovatelů potravinářských podniků, Navrhnout a interpretovat informace o potravinách poskytované spotřebitelům, Orientovat se v systémech kontroly kvality/bezpečnosti/autenticity potravin. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (05.11.2012)
|
|
||
Nejsou vyžadovány Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Zkouškový test | 90 |