|
|
|
||
Předmět je zaměřen na praktické využití poznatků předmětů potravinářské chemie, technologie a procesů při řešení konkrétních modelových technologických úkolů. V rámci předmětu studenti absolvují formou laboratorních cvičení blokově celkem 6 technologických úloh, z nichž jsou 3 úlohy povinné a 3 úlohy jsou volitelné podle zaměření studentů. Úlohy zahrnují charakterizaci suroviny, sledování průběhu technologického procesu a hodnocení výrobku.
Poslední úprava: TAJ352 (20.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Analyzovat složky potravin a potravinářských surovin různými metodami a technikami, jež se uplatňují v provozní praxi. Provést a vyhodnotit technologický pokus zaměřený na sledování vlivu vlastností surovin nebo podmínek procesu zpracování na jakost výrobku. Aplikovat znalosti předmětů potravinářských procesů, chemie a technologie při řešení konkrétních technologických úkolů. Poslední úprava: TAJ352 (20.11.2012)
|
|
||
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6.
D: Asadi M. (2007): Beet-Sugar Handbook. Willey-Interscience a John Willey and Sons, Inc., Publication. 866 stran. ISBN 0-471-76347-0. D: Minifie B.W.(1999): Chocolate, Cocoa and Confectionery - Science and Technology, Aspen Publishers Inc., ISBN-0-8342-1301-X. D: Bylund G. (1995):Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems AB Lund Sweden, 436 stran.ISBN 9163134276. D: Bockisch M.(1998): Fats and Oils Handbook. AOCS Press Champaign Ill., 838 stran, ISBN 0-935315-82-9 D: Pipek,P.: Technologie masa I. 4.přepr. vydání, Kostelecké uzeniny. Praha 1995, 334 s. ISBN 890-7080-174-3. D: Pipek,P.: Technologie masa II. 1.ed. Karmelitánské nakladatelství, Praha, 1998, 360 s. ISBN 80-7192-283-8. D: Be-Miller J., Whistler R.(2009): Starch - Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2 D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S. , Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 1, Biology principles and applications, Technomic, ISBN1-56676-362-2. D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S. , Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 2, Major processed products, Technomic, 1996, ISBN 1-56676-383-5. D: Smith D.S., Cash J.N., Nip W.-K., Hui Y.H.(1997): Processing Vegetables: Science and Technology, Technomic, ISBN 1-56676-507-2. Poslední úprava: Štětina Jiří (20.09.2013)
|
|
||
1. Isolation of food ingredients by membrane processes. 2. Continuous pasteurization and sterilization of liquid foods. 3. Measurement of thermal pasteurization and heat-sterilizing regime of food in packaging. 4. Preparation of fondant sweets and their analysis. 5. Operational quality test of flour, dough and bakery products. 6. Production of extruded cereal food. 7. Production of fresh cheese. Production of yoghurt. 8. Refining and identification of unknown vegetable oil. 9. Preparation and analysis of margarine emulsion. 10.Preparation and analysis of a cosmetic product or a liquid detergent. 11.Production of dried and frozen foods. Production of fruit spreads. 12.Production of minimally processed vegetables and fruits. 13.Identification of falsification of products based on fruit and vegetables. 14.Production of meat products. Poslední úprava: Štětina Jiří (26.09.2013)
|
|
||
E-learningový kurz Poslední úprava: Štětina Jiří (11.09.2018)
|
|
||
N321003 Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob N324028 Principy úchovy potravin N352013 Technologie potravin oboru I N352014 Laboratoř oboru Poslední úprava: Štětina Jiří (20.09.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 4 | 112 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 3 | 84 | ||
7 / 7 | 196 / 196 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 40 |
Průběžné a zápočtové testy | 30 |