|
|
|
||
Předmět se zabývá vlastnostmi škrobu a škrobových disperzí, které se liší podle jeho původu a/nebo chemické
modifikace. Jsou probrány technologie nativního škrobu používané v České republice. Průmyslové aplikace
škrobu a výrobků ze škrobu (škrobových derivátů, oxidovaných škrobů, dextrinů, hydrolyzátů) v potravinářství i
mimo něj. Chemické a biochemické postupy výroby jednotlivých výrobků ze škrobu.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
Ústní přezkoušení, průběžné konzultace. Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) (2012): Technologie potravin. Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing, 568 stran. ISBN 978-80-7418-145-0
Be-Miller J., Whistler, R. (2009): Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
1. Fyzikální a chemické vlastnosti škrobu
2. Varianty technologie výroby bramborového, pšeničného a kukuřičného škrobu
3. Odbourané a oxidované škroby
4. Modifikované škroby upravené fyzikálními metodami
5. Chemické deriváty škrobu: ethery a estery škrobu, zesítěné škroby
6. Dextriny
7. Kyselá a enzymová hydrolýza škrobu
8. Potravinářské a nepotravinářské použití výrobků ze škrobu
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
Studenti budou mít rozšířené znalosti v oblasti chemie a technologie škrobu. Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|
|
||
Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.06.2018)
|