|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení celého procesu biotechnologické výroby tedy nejen na vlastní kultivaci buněk ale i na přípravné a dokončovací operace, jejich provázanost a inženýrské aspekty procesů. Důraz je kladen na rozšíření, syntézu a aplikaci znalostí získaných v základních předmětech jako jsou mikrobiologie, biochemie, fyzikální chemie a chemické inženýrství na bioinženýrské aspekty biotechnologických výrob. Předmět přináší nové nebo značně rozšiřuje stávající znalosti studentů v oblasti hmotové bilance bioprocesů, typů bioreaktorů a způsobů řízení a regulace bioprocesů.
Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: Aplikovat znalosti ze základních předmětů jako jsou mikrobiologie, biochemie a chemické inženýrství na bioinženýrskou problematiku. Navrhnout vhodný typ kultivace a bioreaktoru pro požadovaný produkt. Navrhnout a provést bilanci hmoty a základní regulaci procesu. Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Zápočtový test, písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Halecký Martin (31.01.2018)
|
|
||
Z: Moo-Young M., (2019) Comprehensive Biotechnology. Elsevier, ISBN: 9780444640475 Z: Najafpour, G. D. (2015). Biochemical Engineering and Biotechnology. Elsevier, ISBN: 9780444633774 Z: Katoh S., Horiuchi J., & Yoshida F. (2015). Biochemical Engineering: A Textbook for Engineers, Chemists and Biologists. Wiley, ISBN: 9783527338047
Poslední úprava: Halecký Martin (01.07.2024)
|
|
||
1. Struktura biotechnologického procesu z hlediska jednotkových operací. Inženýrské aspekty využití intaktních buněk a enzymů jako producentů. 2. Zařízení a jednotkové přípravné operace – sterilace kapalného média a bioreaktoru, SIP stanice, filtrace a sterilace plynů. Parametry pro popis kultivace. 3. Vsádková kultivace – charakteristika, hmotová bilance, použití. 4. Vsádková kultivace s postupným živením – charakteristika, strategie přítokování média, hmotová bilance, použití. 5. Kontinuální kultivace – charakteristika, způsoby řízení procesu, použití. 6. Kontinuální kultivace – hmotová bilance, porovnání se vsádkovými kultivacemi, varianty procesu. 7. Aerace a přestup kyslíku – realizace aerace, mechanismus přestupu kyslíku, hmotová bilance. 8. Míchání – typy míchání v biotechnologických provozech, specifika míchání bioreaktorů. 9. Bioreaktory – rozdělení, konstrukce, použití; pneumaticky a mechanicky míchané aerované bioreaktory. 10. Bioreaktory – fotobioreaktory, membránové bioreaktory, reaktory pro tkáňové kultury, reaktory pro biotechnologie v odpadovém hospodářství a životním prostředí. 11. Měřené a regulované veličiny při kultivaci buněk. Základy regulace bioprocesů – regulační okruh, typy regulátorů, veličiny v regulaci. 12. Zařízení a jednotkové dokončovací operace – čištění, CIP stanice konvenční separační technologie, dezintegrace buněk. 13. Zařízení a jednotkové dokončovací operace – membránové separační technologie extrakce, srážení, destilace, sušení, stripování. 14. Metody optimalizace a zvětšování měřítka bioprocesů.
Poslední úprava: Halecký Martin (11.09.2021)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=60 http://uprt.vscht.cz/ucebnice/mb/index.htm http://www.biotechlab.net/
Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Fyzikální chemie I Biochemie I Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1.5 | 42 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.9 | 26 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 30 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |