|
|
|
||
Předmět navazuje na Analýzu potravin a přírodních produktů a prezentuje analytickou problematiku pro vybrané skupiny potravinových surovin a výrobků. U těchto skupin jsou nejprve stručně shrnuty charakteristiky chemického složení, případné změny složení během výroby, a následně je kladen důraz na analytické metody zahrnující odběr vzorků, analytickou instrumentaci a interpretaci získaných výsledků.
Poslední úprava: Stupák Michal (09.04.2025)
|
|
||
Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky. Poslední úprava: Poustka Jan (31.01.2018)
|
|
||
Z: Kirk R.S., Sawyer R., Pearson's Composition and Analysis of Foods, Longman, 1991, ISBN 0-582-40910-1 D: Normy ČSN, třídy 56, 57, 58 Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
Kontrola studia spočívá ve zkoušce, která má písemnou a ústní část. Studenti prokáží znalosti v přednášeném rozsahu a měli by být schopni při řešení problémů užívat poznatků z předchozího studia souvisejících předmětů (Analytická chemie A, Analytická chemie I, Analýza potravin a přírodních produktů). Poslední úprava: Stupák Michal (09.04.2025)
|
|
||
1. Kontrola jakosti potravin a soustava kontrolních orgánů v ČR 2. Metodika vzorkování, odběry vzorků potravinářských materiálů 3. Analýza cereálií a cereálních výrobků 4. Analýza luštěnin a výrobků z nich 5. Analýza ovoce, zeleniny a výrobků z nich 6. Analýza pitné vody 7. Analýza piva a pivovarských surovin 8. Analýza vína 9. Analýza čaje a kávy 10.Analýza kakaa a čokolády 11.Analýza tuků a olejů 12.Analýza masa, drůbeže a ryb 13.Analýza vajec a výrobků z vajec 14.Analýza mléka a mléčných výrobků Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Stupák Michal (09.04.2025)
|
|
||
Výstupy studia předmětu: Správně volit způsob odběru vzorku různých potravinářských materálů Aplikovat standardní metody rozboru potravin a potravinových surovin a vyhodnotit jakost zejména z hlediska technologických požadavků a kritérií pro zařazení do určité skupiny výrobků Znát souvislosti mezi chemickým složením surovin a výrobků a použitím vhodných analytických kritérií a metod hodnocení jakosti. Poslední úprava: Stupák Michal (09.04.2025)
|
|
||
Analytická chemie A nebo Analytická chemie I, Analýza potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Stupák Michal (09.04.2025)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
2 / 3 | 56 / 84 |