|
|
|
||
Výuka předmětu je zaměřena na interpretaci analytických postupů využívajících chromatografických a hmotnostně-spektrometrických metod pro stanovení různých složek potravin. Prezentovány jsou následující tematické okruhy: (i) spojení chromatografických technik s hmotnostní spektrometrií; (ii) interpretace hmotnostních spekter; (iii) software pro identifikaci analytů a vyhodnocování dat; (iv) aplikace necílového screeningu v analýze potravin; (v) kvantifikační postupy a techniky; konfirmace; (vi) statistické metody pro zpracování dat (multivariační analýza).
Poslední úprava: TAJ323 (03.07.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: Využít separační techniky (GC a LC) ve spojení s hmotnostní detekcí pro různé analytické úkoly, budou rozumět základním charakteristikám jednotlivých ionizačních technik a hmotnostních analyzátorů. Vyhodnotit hmotnostní spektrum, určí molekulový ion a vyhodnotí izotopový profil, vypočítat sumární vzorec, počet dvojných vazeb. Kvalitativně vyhodnotit LC-MS a GC-MS data, aplikovat vyhlazovací algoritmy, spektrální dekonvoluci, využít knihovny spekter a retenční indexy pro identifikaci analytů. Kvantifikovat naměřená data, konfirmovat výsledek analýzy, využít různé kalibrační postupy (kalibrační křivka, standardní přídavek, vnitřní standard, izotopové zřeďování apod.) v LC-MS a GC-MS. Aplikovat různé chemometrické nástroje pro zjištění struktury dat a získání maxima užitečných informací z naměřených dat. Poslední úprava: TAJ323 (03.07.2013)
|
|
||
Z: Picó Y.: Food Toxicants Analysis, Elsevier, 2007, ISBN: 978-0-444-52843-8. Z: Otleş S.: Handbook of Food Analysis Instruments, CRC, 2008, ISBN: 9781420045666. Z: Smith R.M., Busch K.L.: Understanding Mass Spectra, Wiley, 1999 ISBN: 0-471-29704-6. Z: de Hoffmann E., Stroobant V.: Mass Spectrometry - Principles and Applications, Wiley, 2002 ISBN: 9780471485667. Z: Kaliszan R.: Structure and Retention in Chromatography: A Chemometric Approach (Chromatography: Principles & Practice Series), CRC, 1997 ISBN: 9789057020285. D: Berrueta L.A., Alonso-Salces R.M., Héberger K.: Supervised pattern recognition in food analysis. Journal of Chromatography A, 1158 (2007) 196-214. D: García-Reyes J.F., Molina-Díaz A., Fernández-Alba A.R.: Identification of Pesticide Transformation Products in Food by Liquid Chromatography/Time-of-Flight Mass Spectrometry via "Fragmentation-Degradation" Relationships. Analytical Chemistry 79 (2007) 307-321. D: García-Reyes J.F., Hernando M.D., Molina-Díaz A., Fernández-Alba A.R.: Comprehensive screening of target, non-target and unknown pesticides in food by LC-TOF-MS. TrAC Trends in Analytical Chemistry 26 (2007) 828-841. Poslední úprava: LACINAO (26.06.2013)
|
|
||
Písemná zkouška, ústní zkouška
Poslední úprava: LACINAO (05.09.2016)
|
|
||
1. Obecné požadavky na kvalitu generových dat pomocí chromatografických a hmotnostně-spektrometrických technik; vymezení základních pojmů. 2. Spojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, ionizační techniky v GC-MS, konvenční detektory. 3. Spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, ionizační techniky, konvenční detektory. 4. Hmotnostní spektrometrie (MS), typy hmotnostních spektrometrů, akviziční módy. 5. Interpretace GC-MS hmotnostních spekter. 6. Interpretace LC-MS hmotnostních spekter. 7. Hmotnostně-spektrometrická data v analýze potravin. 8. Knihovny spekter, retenční indexy. 9. Spektrální dekonvoluce, software pro identifikaci/interpretaci analytů. 10. Aplikace necílového screeningu v analýze potravin. 11. Přehled a použití různých kvantifikačních postupů a technik. 12. Kriteria konfirmace ve spojení s hmotnostní spektrometrií. 13. Významné statistické metody pro zpracování dat. 14. Využití software pro automatické procesování dat. Poslední úprava: TAJ323 (03.07.2013)
|
|
||
http://web.vscht.cz/cajkat/ICSD.html
http://www.chem.arizona.edu/massspec/ http://www.ionsource.com/tutorial/spectut/spec1.htm http://www.chemguide.co.uk/analysis/masspecmenu.html
http://webbook.nist.gov/chemistry/ http://www.chemspider.com/ http://www.massbank.jp/ http://metlin.scripps.edu/
Poslední úprava: LACINAO (16.11.2012)
|
|
||
Analytická chemie a Chemometrie Poslední úprava: TAJ323 (03.07.2013)
|
|
||
Analytická chemie, Chemometrie
Poslední úprava: TAJ323 (03.07.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 30 |
Protokoly z individuálních projektů | 25 |
Zkouškový test | 45 |