Předmět je sestaven z přednášek, které jsou zaměřeny na prohloubení teoretických znalostí i praktických aspektů zejména z oblasti praktického využití mikroorganismů a rostlin pro produkci nízkomolekulárních a vysokomolekulárních látek v průmyslovém měřítku, přípravu mikrobiálních a rostlinných producentů, způsob jejich kultivace a fermentace ve velkých objemech, isolaci a purifikaci produktů. Dále na využití mikroorganismů a rostlin v různých odvětvích např. sanační aplikace, farmakologie, úprava vody.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The course is focused on theoretical knowledge and practical aspects of practical application of microorganisms and plants for production of low-molecular and high-molecular substances on industrial scale, preparation of microbial and plant producers, methods of their cultivation and fermentation in large volumes, isolation and product purification. In addition to the use of microorganisms and plants in various branches such as remediation applications, pharmacology, water treatment.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Student po absolvování předmětu bude mít přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristice a významu. Seznámí se s zdroji průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich způsoby isolace, metodami charakterizace přirozených isolátů, s nahromaďovacími technikami, kultivačními podmínkami, metodami šlechtění průmyslově významných mikroorganismů. Dále se seznámí s přehledem základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Student will have an overview of industrially important microorganisms, their characteristics and their importance. They will familiarize themselves with sources of industrially used microorganisms, their methods of isolation, methods of characterization of natural isolates, with accumulation techniques, cultivation conditions, methods of breeding of industrially important microorganisms. They will also learn about basic microbial production, product isolation and purification.
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Waites M. et al: Industrial Microbiology: In Introduction, Blackwell Science 2001,ISBN-13:978-0632053070
D: Nduka Okafor: Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press 2007,ISBN 9781578085132
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
R: Waites M. et al: Industrial Microbiology: In Introduction, Blackwell Science 2001,ISBN-13:978-0632053070
A. Nduka Okafor: Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, CRC Press 2007,ISBN 9781578085132
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na jimi zvolené a zpracované téma zahrnující samostudium
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures of lecturers, presentation of students on their chosen and processed topic including self-study
Požadavky ke kontrole studia
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Předmět obsahuje několik bloků: a)Obecný přehled průmyslově důležitých mikroorganismů, jejich charakteristika a význam;
b)informace o velkých cyklech v přírodě (cyklus uhlíku, dusíku, síry) úloha mikroorganismů a rostlin a jejich význam v koloběhu prvků; c)zdroje průmyslově užívaných mikroorganismů, jejich isolace, metody charakterizace přirozených isolátů, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky. Velká část prezentací je věnována d)sestavování kultivačních medií pro průmyslově využívané mikroorganismy, suroviny e) principům šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, mutacím, výměně genetického materiálu u bakterií, kvasinek a plísní, genovým manipulací, cílené mutagenezi, konstrukci vysoprodukčních mikrobiálních kmenů a jejich využití v průmyslovém měřítku, f)regulaci mikrobiálního metabolismu, transportu. Samostatnou kapitolu tvoří přednáška o výrobních zřízeních, typech bioreaktorů, typech fermentačních procesů a jejich regulaci a přehledu základních mikrobiálních výrob, isolací a purifikací produktů.
V dalším bloku je pozornost věnována g)hlavním metabolickým drahám průmyslově významných organismů, primárnímu a sekundárnímu metabolismus h)Přípravě esenciálních aminokyselin, vitaminů, antibiotik, organických kyselin a probiotik. Dalším významné produktům sekundárního metabolismu rostlin a průmyslové přípravě mikrobiálních a rostlinných enzymů.
Další samostatnou přednáškou je problematika i) mikrobiální a enzymové biotransformace, j) geneticky modifikované organismy, příprava, využití a význam. Rizika spojená s využitím GMO a příslušná legislativa a k) využití mikroorganismů a rostlin pro odstraňování kontaminantů životního prostředí
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The subject contains several blocks: a) General overview of industrially important microorganisms, their characteristics and meaning;
b) information on large cycles in nature (cycle of carbon, nitrogen, sulfur) the role of microorganisms and plants and their significance in the cycle of elements; (c) sources of industrially used micro-organisms, their isolation, methods of characterization of natural isolates, accumulation techniques, growth, cultivation conditions. Most of the presentations are devoted to (d) assembling of culture media for industrially used microorganisms, raw materials (e) principles of breeding of industrially important microorganisms, mutations, genetic material exchange in bacteria, yeasts and molds, gene manipulation, targeted mutagenesis, construction of microbial strains. industrial scale, f) regulation of microbial metabolism, transport. A separate chapter is a lecture on production facilities, types of bioreactors, types of fermentation processes and their regulation and overview of basic microbial production, product isolation and purification.
In the next block, attention is paid to g) main metabolic pathways of industrially important organisms, primary and secondary metabolism. H) Preparation of essential amino acids, vitamins, antibiotics, organic acids and probiotics. Other important products of secondary metabolism of plants and industrial preparation of microbial and plant enzymes.
Another lecture is focused on microbiological and enzymatic biotransformation, j) genetically modified organisms, preparation, use and meaning. Risks related to the use of GMOs and relevant legislation; and (k) the use of micro-organisms and plants for the removal of environmental contaminants
Vstupní požadavky
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
nejsou
Studijní prerekvizity
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Mikrobiologie, biochemie a molekulární genetika na magisterské úrovni
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Hodnocená prezentace aktuálního tématu z oblasti průmyslové mikrobiologie
Závěrečná zkouška složená z písemné a ústní části
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Evaluation of the current topic from the field of industrial microbiology