Cílem předmětu je studenty podrobně seznámit s případným vlivem příjmu určité živiny a složení komplexní diety na zdravotní stav populace. Součástí předmětu je i dietologické hodnocení alternativních systémů výživy aplikovaných buď individuálně ("dobrovolně") nebo jako součást celkové terapie onemocnění. Důraz je kladen zejména na příjem a využitelnost proteinů, příjem a složení jednoduchých sacharidů, příjem a význam nasycených a esenciálních mastných kyselin a vznik a význam tzv. AGEs - produktů Maillardovy reakce v organismu.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
The aim of the subject is to acquaint students with the possible influence of the intake of certain nutrients and the composition of a complex diet on the health condition of the population. Part of the subject is also the dietetic assessment of alternative nutritional systems applied either individually ("voluntarily") or as part of the overall therapy of the disease. Emphasis is placed on the intake and utilization of proteins, the intake and composition of simple carbohydrates, the intake and importance of saturated and essential fatty acids and the origin and significance of so-called AGEs - Maillard reaction products in the organism.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studenti po absolvování předmětu budou rozumět problematice vlivu neadekvátního příjmu vybraných živin na vznik a rozvoj neinfekčních onemocnění hromadného výskytu. Zároveň si osvojí teoretické i přímo prakticky aplikovatelné znalosti a dovednosti v oblasti poruch trávení a metabolismu vybraných živin. Přínosem bude i posílení prezentačních dovedností, kdy studenti v rámci předmětu připravují krátké sdělení prezentované ostatním studentům.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Students will understand the issue of influence of inadequate intake of selected nutrients on the origin and development of non-infectious diseases of the mass occurrence. At the same time they will acquire the theoretical and directly practical knowledge and skills in the field of disorders of digestion and metabolism of selected nutrients. Benefits will also be the enhancement of presentation skills, when students prepare short messages presented to other students.
Literatura -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Z: Rokyta R. a kol.: Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN 978-80-247-4867-2
Přednášky vyučujících, prezentace studentů na jimi zvolené a samostatně zpracované téma.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Lectures of lecturers, presentation of students on their own chosen and independently elaborated topic.
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
n.a.
Sylabus -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
1. Proteiny: adekvátní příjem pro různé skupiny populace; problematika nedostatečného a nadbytečného příjmu; využitelnost rostlinných proteinů a vliv vlákniny; proteiny ve sportovní výživě; bezlepková dieta
2. Fyziologický význam vybraných neproteinogenních aminokyselin
3. Problematika příjmu jednoduchých sacharidů; vliv na vznik a rozvoj vybraných "civilizačních" onemocnění
4. Problematika příjmu sacharidů skupiny FODMAPs; Syndrom dráždivého tračníku
5. Produkty pokročilé glykace v organismu (AGEs); mechanismus vzniku a prekurzory; vliv na vznik a rozvoj vybraných "civilizačních" onemocnění; diagnostický význam tzv. glykovaného hemoglobinu
6. Fyziologický význam nasycených mastných kyselin; MCT tuky; atherogenní mastné kyseliny; problematika stearové kyseliny a vyšších nasycených mastných kyselin
7. Esenciální mastné kyseliny; biosyntéza; fyziologický význam příslušných ikosanoidů; alternativní zdroje vyšších polyenových kyselin řady n-3 a n-6; terapeutické využití vysokých dávek DHA a EPA v onkologii
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
1. Proteins: adequate intake for different population groups; the issue of inadequate and redundant intake; usability of plant proteins and the influence of dietary fiber; proteins in sport nutrition; gluten-free diet
2. Physiological significance of selected nonproteinogenic amino acids
3. Issues of intake of simple carbohydrates; influence on the emergence and development of selected "civilization" diseases
4. Problems of FODMAPs carbohydrates intake; Irritable bowel syndrome (IBS)
5. Advanced Glycation End-Products (AGEs); mechanism of formation and precursors; influence on the emergence and development of selected "civilization" diseases; diagnostic significance of so-called glycated hemoglobin
6. Physiological significance of saturated fatty acids; MCT fats; atherogenic fatty acids; issues of stearic acid and higher saturated fatty acids
7. Essential fatty acids; biosynthesis; the physiological significance of the relevant eicosanoids; alternative sources of higher polyunsaturated fatty acids of the series n-3 and n-6; the therapeutic use of high doses of DHA and EPA in oncology
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
n.a.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Nejsou
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
n.a.
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Písemné zpracování (literární rešerše) a hodnocená prezentace aktuálního tématu
Ústní zkouška
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Written processing (literature review) and evaluated presentation of the current topic