|
|
|
||
Předmět je zaměřen na základní kategorie funkčních fermentovaných i nefermentovaných potravin, pochopení vztahu mezi vlastnostmi bakterií mléčného kvašení a jejich zdravotních benefitů. Studenti se seznámí s použitím probiotických mikroorganismů v potravinářských technologiích, problematikou jejich stability a stanovení. Rovněž budou probrány základní legislativní dokumenty týkající se označování potravin, zdravotních a nutričních tvrzení. V další části výuky budou prezentovány základní poznatky o funkčních složkách jednotlivých komodit potravin.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (26.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
|
|
||
1. Definice a klasifikace funkčních potravin, biopotravin, potravinových doplňků, potravin nového typu 2. Základní legislativní dokumenty, označování potravin, zdravotní a nutriční tvrzení, energetická hodnota potravin 3. Definice a vlastnosti probiotických mikroorganismů 4. Bakterie mléčného kvašení, základní charakteristika a použití 5. Charakteristika druhů bakterií mléčného kvašení a ostatních druhů používaných jako probiotika 6. Technologické vlastnosti probiotických mikroorganismů a jejich zdravotně-funkční působení 7. Probiotické potraviny, doplňky stravy, faktory ovlivňující stabilitu probiotik v potravinách 8. Stanovení mikroorganismů v potravinách, specifické podmínky pro stanovení probiotických mikroorganismů 9. Netradiční fermentované potraviny 10.Rostlinná vláknina, cereálie, rostlinné produkty jako funkční potraviny 11.Prebiotika a synbiotika 12.Mléko a mléčné výrobky jako funkční potraviny 13.Rostlinné oleje jako funkční potraviny, význam jednotlivých mastných kyselin ve výživě 14.Vývoj ve spotřebě funkčních potravin, přístup spotřebitelů Poslední úprava: Kubová Petra (01.03.2018)
|
|
||
Základní studijní materiály pro zapsané studenty: on line materiály e-learning. Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
|
|
||
Mikrobiologie B320007 Úvod do potravinářských a biochemických věd B322002 Poslední úprava: Horáčková Šárka (29.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |