Laboratorní práce jsou zaměřeny na aplikaci moderních metod analýzy vybraných komponent potravin používaných v běžné praxi. Náplň jednotlivých cvičení je v souladu s aktuálními požadavky rutinní analýzy potravin, jsou však také zařazeny úlohy odpovídající nejnovějším trendům. Studenti provádějí měření na zařízeních a přístrojích tak, aby si osvojili praktickou realizaci analytických postupů, vyhodnocení naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Laboratory exercises are focused on the application of modern methods of analysis of selected components of the food used in everyday practice. The content of each exercise is in line with the current requirements of routine food analysis; however the tasks reflecting the most recent trends are also included. Students perform measurements on devices and equipment to gain experience with the practical realization of analytical procedures, data evaluation and subsequent processing into the desired form in accordance with legislative requirements.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Studenti budou umět:
Praktickou realizaci metod aplikovaných pro stanovení základních složek potravin.
Ovládání příslušných zařízení a přístrojů v souladu s požadavky na realizaci analytických postupů v oblasti analýzy potravin.
Vyhodnocení a interpretaci naměřených dat a následně jejich zpracování do požadované formy v souladu s legislativními požadavky.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Students will be able to:
Carry out the practical realization of the methods applied for the determination of basic food ingredients.
Operate devices and equipment in accordance with the requirements of the realization of analytical methods in food analysis.
Evaluate and interpret measured data and then to process them into the desired form in accordance with legislative requirements.
Literatura -
Poslední úprava: Kohoutková Jana Ing. Ph.D. (20.01.2018)
Z: Přednášky a další materiály na www stránkách v systému elektronických studijních opor www.vscht.cz/eso
9. STANOVENÍ POTRAVINOVÝCH ADITIV („Eček“) A BIOLOGICKY AKTIVNÍCH LÁTEK pomocí vysokoúčinné chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií
10.CHARAKTERIZACE ROSTLINNÝCH OLEJŮ pomocí infračervené spektrometrie FTIR spektrometrie S Fourierovou transformací (IČ)
11. Výběrová úloha [I, II, III]
12. Závěrečný zápočtový test, úklid laboratořÍ
Poslední úprava: Kohoutková Jana Ing. Ph.D. (20.01.2018)
1. Introductory briefing: Operating instructions, health and safety at work, fire protection, verification of knowledge - writtern test.
2. Determination of total nitrogen in food and crude protein calculation (Kjeldahl method).
3. Determination of fat and its quality evaluation (methods: Soxhlet, titration).
4. Determination of fatty acids (method: Gas chromatography with flame ionization detection).
5. Determination of monosaccharides and oligosaccharides (method: titration after inversion).
6. Determination of starch content (method: polarimetry).
7. Determination of mineral elements (methods: atomic absorption spectrometry, spectrophotometry, titration).
8. Determination of vitamins, caffeine, antioxidants and preservatives (method: liquid chromatography with UV detection).
9. Determination of volatile compounds - proof of food adulteration(method: gas chromatography with mass spectrometric detection).
10. Determination of monosaccharides and oligosaccharides (method: HPLC with refractometric detection and evaporative light scattering detection).
11. Image analysis in food quality evaluation(method: mathematical-statistical analysis of image dates).
12. Optional exercise [I, II, III].
13. Alternative terms.
14. Control test, laboratory cleaning.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Splněná zkouška z předmětu Analytická chemie I
Obsazenost minimálně 10 studentů.
V případě vypsání náhradního termínu (10-12 studentů v letním zkouškovém období) je kromě zkoušky z předmětu Analytická chemie I nutné mít splněnou i zkoušku z Analýzy potravin a přírodních produktů. Přednost mají studenti, kteří splnili zkoušku z Analytické chemie I až v období po řádném termínu laboratoří.
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Fulfilled examination in Analytical Chemistry I
At least 10 students for the Laboratory course opening are required.
In the case of an alternative date announcement (10-12 students during summer examination period) in addition to fulfilled examination in Analytical Chemistry I the fulfilled examination in Food and Natural Products Analysis is required. Priority is given to students who fulfilled examination in Analytical Chemistry I in the period after the regular term of the Laboratory course.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Kohoutková Jana Ing. Ph.D. (22.01.2018)
Prerekvizity: Analytická chemie I
Korekvizity: Chemie potravin
Poslední úprava: Kohoutková Jana Ing. Ph.D. (22.01.2018)
Prerekvizity: Analytical Chemistry I
Korekvizity: Food Chemistry
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Splnění všech úloh (s výjimkou omluvených lékařem - lze pouze pro dvě úlohy) - hodnocení protokolů minimálně stupněm E; napsaný zápočtový test (povinný)
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
The fulfillment of all tasks (except for doctor excused - only for two jobs) - minimum protocols grade: E, written midterm test (required)
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
3.4
96
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi