Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Předmět se zabývá vlastnostmi škrobu a škrobových disperzí, které se liší podle jeho původu a/nebo chemické
modifikace. Jsou probrány technologie nativního škrobu používané v České republice. Průmyslové aplikace
škrobu a výrobků ze škrobu (škrobových derivátů, oxidovaných škrobů, dextrinů, hydrolyzátů) v potravinářství i
mimo něj. Chemické a biochemické postupy výroby jednotlivých výrobků ze škrobu.
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
The subject deals with the properties of starch and starch dispersions, which depend on its origin and/or chemical modification. The technologies of native starches used in the Czech Republic are discussed. Food and non-food industrial applications of starch and products of starch (starch derivatives, oxidized starches, dextrins, hydrolysates). Technological procedures of the chemical and biochemical products of starch.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Studenti budou mít rozšířené znalosti v oblasti chemie a technologie škrobu.
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Students will have extended knowledge of the chemistry and technology of starch.
Literatura -
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Kadlec P., Bubník Z., Čopíková J., Hrušková M., Příhoda J., Bohačenko I. a Vydrová H. (2000): Technologie sacharidů, skripta VŠCHT Praha, ISBN 80-7080-400-9
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) (2012): Technologie potravin. Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing, 568 stran. ISBN 978-80-7418-145-0
Be-Miller J., Whistler, R. (2009): Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Be-Miller J., Whistler, R. (2009): Starch: Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2
Sylabus -
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
1. Fyzikální a chemické vlastnosti škrobu
2. Varianty technologie výroby bramborového, pšeničného a kukuřičného škrobu
3. Odbourané a oxidované škroby
4. Modifikované škroby upravené fyzikálními metodami
5. Chemické deriváty škrobu: ethery a estery škrobu, zesítěné škroby
6. Dextriny
7. Kyselá a enzymová hydrolýza škrobu
8. Potravinářské a nepotravinářské použití výrobků ze škrobu
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
1 Physical and chemical properties of starch
2 Variants of potato, wheat and corn starch technologies
3 Thinned and oxidized starches
4 Starches modified by physical methods
5 Chemical derivatives of starch: starch ethers and esters, crosslinked starches
6 Dextrin
7 Acid and enzymatic hydrolysis of starch
8 Food and non-food use of starch products
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Chemie potravin N323001 a Chemické inženýrství I N409002A
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Food Technology and Food (Chemical) Engineering.
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)
Ústní přezkoušení, průběžné konzultace.
Poslední úprava: Šárka Evžen doc. Ing. CSc. (10.03.2014)