Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Předmět je zaměřen na bílkoviny mléka, laktosu a její deriváty a biologicky aktivní složky mléka s potencionálním využitím ve
funkčních potravinách. V chemii mlékárenských výrobků je kladen důraz na změny a interakce složek při použité technologii,
jako je např. tepelné ošetření mléka a jeho změny při skladování, zrání sýrů. Současně jsou vyloženy analytické metody vhodné pro
sledování těchto změn.
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
The subject is focused on milk proteins, lactose and its derivatives and biologically active components of milk with potential application in functional foods. Chemistry of dairy products is focused on changes and interactions of components by used technology e.g. heat treatment of milk an its changes during storage or cheese ripening. Analytical methods suitable for monitoring of these changes are also included.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Studenti budou umět:
Detailní složení a vlastnosti mléčných bílkovin a jejich využití v mlékárenské technologii
Vlastnosti laktosy a způsoby přípravy jejích derivátů.
Vliv technologických operací na složky mléka.
Vybrané analytické metody.
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Student will know:
Detailed composition and properties of dairy proteins and their application in dairy technology.
Properties of lactose and preparation of its derivatives.
Influence of technology on milk components.
Selected analytical methods.
Literatura -
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney, P. L. H., O’Mahony J. A.: Dairy Chemistry and Biochemistry, 2nd ed., Springer, 2015
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Springer, 2013
McSweeney P. L. H., O´Mahoney J. A. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th ed., Springer, 2016
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Ed.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 3: Lactose, Water, Salts and Vitamins, 3th ed., Springer, 2009
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Fox P. F., Uniacke-Lowe T., McSweeney, P. L. H., O’Mahony J. A.: Dairy Chemistry and Biochemistry, 2nd ed., Springer, 2015
Walstra P., Wouters J. T. M., Geurts T. J.: Dairy Science and Technology, CRC Press 2006
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1A: Proteins: Basic Aspects, 4th ed., Springer, 2013
McSweeney P. L. H., O´Mahoney J. A. (Eds.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 1B: Proteins: Applied Aspects, 4th ed., Springer, 2016
McSweeney P. L. H., Fox, P. F. (Ed.): Advanced Dairy Chemistry, Volume 3: Lactose, Water, Salts and Vitamins, 3th ed., Springer, 2009
Studijní opory -
Poslední úprava: VED322 (09.11.2015)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Poslední úprava: VED322 (09.11.2015)
Self-study of scientific literature.
Sylabus -
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Kasein
Sérové bílkoviny
Funkční vlastnosti mléčných bílkovin
Změny mléčných bílkovin při chlazení a záhřevu.
Zrání sýrů
Laktosa, vlastnosti, možnosti modifikace
Mléčný tuk, minerální látky, enzymy a další minoritní složky
Indikátory tepelného ošetření
Vybrané analytické metody
Poslední úprava: Čurda Ladislav doc. Ing. CSc. (30.01.2018)
Casein
Whey proteins
Functional properties of milk proteins
Changes of milk proteins caused by cooling and heating.
Cheese ripening
Lactose - properties, modification
Milk fat, minerals, enzymes and other minor compounds
Indicators of heat treatment
Selected analytical methods
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: VED322 (05.11.2015)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.
Poslední úprava: VED322 (05.11.2015)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.