Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Hlavní živiny, esenciální živiny, mikronutrienty - význam ve výživě, metabolismus, zdroje v potravinách, zdravotní
význam, karence; Fyziologické principy přeměny živin; Základní charakteristika chorob spojených s výživou, principy
léčebné výživy; Alternativní výživové směry; Doplňky stravy
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
The main nutrients, essential nutrients, micronutrients - the importance of nutrition, metabolism, sources in food, health
importance, consequent deficiency; Physiological principles of conversion of nutrients; The basic characteristics of diseases related to nutrition, principles of medical nutrition; Alternative nutritional trends; Dietary supplements
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Studenti budou umět:
Charakterizovat živiny z hlediska jejich významu ve výživě, fyziologické potřeby a případného nedostatečného příjmu
Posoudit klady a zápory konvenční výživy a alternativních výživových směrů
Vytvořit a posoudit jídelní plány u běžné populace a navrhnout změny jídelních plánů podle fyziologických potřeb
Posoudit možnosti, klady a zápory restrikce některých potravních komodit
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Students will be able to:
To characterize the nutrients in terms of their importance in nutrition, physiological needs and the possible inadequate intake
To assess positives and negatives of conventional and alternative nutrition
Create and assess nutritional plans for the general population and design changes to meal plans according to physiological needs
Assess options, pros and cons of certain restrictions on food commodities
Literatura -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
D: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5
D: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
D: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. SvobodaServis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5
Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
D: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X
D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3
D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
Z: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6
D: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5
D: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book)
D: Mazza G.(Ed.) Functional foods. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, USA, 1998; ISBN 1-56676-487-4
D: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
A: Keller U., Meier R., Bertoli S. Klinická výživa. Scientia Medica, Praha, 1993. ISBN 80-85526-08-5
A: Kohout P., Rušavý Z., Šerclová Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2
A: Krch F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada Publishing a. s., Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X
R: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Nakl. SvobodaServis, Praha, 2002; ISBN 80-86320-23-5
R: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
R: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2004. ISBN 80-247-0630-X
A: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2001. ISBN 80-7169-968-3
A: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN-978-80-247-2256-6
R: Velíšek J., Hajšlová J. Chemie potravin I a II, Ossis Tábor, 2009; ISBN 978-80-86659-17-6
A: Belitz H.-D., Grosch W., Schieberle P. Food Chemistry (3rd edition). Springer-Verlag, Berlin, 2004; ISBN 3-540-40818-5
A: Henry C.J.K., Chapman C. (Eds.) The nutrition handbook for food processors. Woodhead Publishing, Cambridge, UK, 2002; ISBN 1-85573-464-8 (book), 1-85573-665-9 (e-book)
A: Mazza G.(Ed.) Functional foods. Technomic Publishing Co., Inc., Lancaster, USA, 1998; ISBN 1-56676-487-4
A: Velíšek J., Cejpek K. Biosynthesis of food components. Ossis Tábor, 2008; ISBN 978-80-86659-12-1
Studijní opory -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news)
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news)
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news)
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news)
Metody výuky -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Individuální výuka
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Individual lessons
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
Nejsou
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
None
Sylabus -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (28.03.2014)
1. Úvod, výživová jakost, základní charakteristiky živin, problémy ve výživě, faktory ovlivňující výživu
2. Hlavní živiny - metabolismus živin, karence
3. Hlavní živiny - sacharidy
4. Hlavní živiny - tuky a jiné lipidy
5. Minerální látky, voda ve výživě
6. Vitaminy
7. Základní fyziologické principy trávení potravy
8. Základní fyziologické principy vstřebávání a metabolismu živin