|
|
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
Studenti budou umět: základní informace o preventivní péči o předměty kulturního dědictví, které jsou uloženy v muzeích, galeriích, knihovnách a archivech aplikovat zásady preventivní konzervace v praxi na základě získaných znalostí |
|
||
Poslední úprava: Drábková Klára Ing. Ph.D. (25.03.2021)
Thomson G.: The Museum Environment. John Wiley & Sons 1995. Ďurovič M.a kol.: Restaurování a konzervování archiválií a knih. Paseka, 2002. Kolektiv: Preventivní ochrana sbírkových předmětů. Národní muzeum Praha, 2001. Mitchell, Ch. J. McNamara: Cultural Heritage Microbiology: Fundamental Studies in Conservation Science, 2010, ISBN: 9781555814762. Šilhánková L., Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology, Victoria Publishing, 1995, ISBN: 80-85605-71-6. Roy, Ashok, Smith, Perry (edit.): Preventive conservation practice, theory and research. The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, London, 1994. Hatchfield, Pamela B. Pollutants in the Museum Environment. London: Archetype Publications; 2002; ISBN: 1-873132-96-4. Tétreault, Jean. Airborne Pollutants in Museums, Galleries, and Archives: Risk Assessment, Control Strategies, and Preservation Management. Ottawa: Canadian Conservation Institute; 2003; ISBN: 0-662-34059-0. |
|
||
Poslední úprava: Ďurovič Michal doc. Dr. Ing. (22.02.2018)
Materiály jsou k dispozici u vyučujícího. |
|
||
Poslední úprava: Pátková Vlasta (11.01.2018)
Zkouška probíhá písemnou formou (60 min). |
|
||
Poslední úprava: Drábková Klára Ing. Ph.D. (25.03.2021)
1. Charakterizace materiálů sbírkových předmětů a příčiny jejich rozpadu 2. Doporučené klimatické podmínky v depozitářích. 3. Monitorování klimatických parametrů v depozitářích. 4. Způsoby regulování klimatických parametrů v depozitářích. 5. Plynné polutanty, jejich monitorování a ochrana před nimi. 6. Prach a aerosoly a ochrana před nimi. 7. Vystavování sbírkových předmětů. 8. Ochrana sbírkových předmětů před krádežemi. 9. Ochrana sbírkových předmětů před požárem. 10. Krizové plánování a příprava krizového plánu. 11. Úvod do mikrobiologie, základní charakteristika významných skupin mikroorganismů. 12. Principy kultivace a izolace mikroorganismů, mikrobiologický monitoring prostředí. 13. Mikrobiologické poškození sbírkových předmětů, desinfekce, zdravotní rizika způsobená mikroorganismy. 14. Biologické poškození, prevence, deratizace a dezinsekce.
|
|
||
Poslední úprava: Ďurovič Michal doc. Dr. Ing. (22.02.2018)
Žádná. |
|
||
Poslední úprava: Kučerová Irena Ing. Ph.D. (11.03.2018)
Předmět je zakončen písemnou zkouškou (60 minutovým testem). Podmínkou pro získání známky je úspěšné absolvování tohoto testu. Studenti se na zkoušku přihlašují přes SIS. Studentovi, který není v SISu zapsán, nebude umožněno zkoušku vykonat. Student, který se ze SISu neodhlásí a na zkoušku se nedostaví, obdrží známku "F". Na mailové a telefonické omluvy nebude brán zřetel. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 100 |