Předmět probírá mechanismy interakce patogen-hostitel na molekulární úrovni. Po rekapitulaci mechanismů antiinfekční imunity savců bude v přednášce podrobně pojednáno o specifické genové výbavě bakteriálních patogenů, regulaci jejich exprese a o detailech molekulárních mechanismů působení faktoru virulence bakterií. Detaily modelových mechanismů působení bakteriálních adhesinů, toxinů a imunomodulačních produktů budou probrány od systematické úrovně hostitelského organismu, až na úroveň buněčné biologie a fysiologie imunitního systému. Principy interakcí patogen-hostitel budou podrobně demonstrovány na vybraných příkladech hlavních bakteriálních patogenů a infekcí člověka.
Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
The course deals with molecular mechanisms of host-pathogen interactions. Upon recapitulation of the basic
mechanisms of mammalian immune system function, the lectures will focus on genetic basis and regulation
mechanisms underlying virulence of bacterial pathogens. Molecular details of action of major virulence factors,
such as adhesins, toxins, complement resistance and immunomodulatory substances will be discussed. Action of
virulence factors will be discussed from the systemic context of the entire host organism down to the level of
biology and physiology of cells of the immune system. Principles of host-pathogen interactions will then be
analyzed using selected examples of major human pathogens and bacterial infections.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
Studenti budou umět:
využívat získané poznatky pro vývoj nových detekčních metod pro stanovení původců infekcí a kontaminatů potravin a klinickou diagnostiku infekčních onemocnění
využívat získané poznatky při vývoji nových účinějších vakcín a charakterisaci imunitní odpovědi na infekci
charakterizovat důležité lidské a veterinární pathogeny a bakteriální kontaminanty potravin
Poslední úprava: Hladíková Jana (13.12.2017)
Students will be able to:
use the acquired knowledge in development of novel methods for detection of pathogens and contaminants in foods and for the purpose of clinical diagnostics of infectious diseases.
apply the acquired knowledge for development of novel and more efficient vaccines and for characterization of immune responses.
characterize the most important bacterial pathogens and food contaminants of concern to man and animals.
Literatura -
Poslední úprava: Šebo Peter prof. Ing. CSc. (19.01.2018)
Z: Brenda A. Wilson, Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt, Malcolm E. Winkler: Bacterial Pathogenesis: A Molecular Approach, 3rd edition 2010 ASM Press, ISBN-13: 978-0632037759
Z:Kenneth Murphy, Casey Weaver: Janeway's Immunobiology, Ninth Edition (Immunobiology: The Immune System (Janeway), 2017, Garland Science, ISBN-13: 978-0815345053
D:Goering R., Dockrell H., Roitt I., et al.: Mims' Medical Microbiology, 2012, ELSEVIER, ISBN 9780808924401, 9780702056635.
Poslední úprava: Šebo Peter prof. Ing. CSc. (19.01.2018)
Z: Brenda A. Wilson, Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt, Malcolm E. Winkler: Bacterial Pathogenesis: A Molecular Approach, 3rd edition 2010 ASM Press, ISBN-13: 978-0632037759
Z:Kenneth Murphy, Casey Weaver: Janeway's Immunobiology, Ninth Edition (Immunobiology: The Immune System (Janeway), 2017, Garland Science, ISBN-13: 978-0815345053
D:Goering R., Dockrell H., Roitt I., et al.: Mims' Medical Microbiology, 2012, ELSEVIER, ISBN 9780808924401, 9780702056635.
Studijní opory -
Poslední úprava: Šebo Peter prof. Ing. CSc. (22.01.2018)