|
|
|
||
Poslední úprava: Horáčková Šárka doc. Ing. CSc. (26.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Horáčková Šárka doc. Ing. CSc. (26.01.2018)
Studenti budou umět:
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
Studijní materiály pro přihlášené studenty: on line e-learning. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
1. Definice a historie funkčních potravin, související legislativa, zdravotní, výživová tvrzení 2. Charakteristika mikroflóry lidského těla a její význam 3. Definice a kritéria pro probiotické mikroorganismy 4. Probiotika ze skupiny bakterií mléčného kvašení, metabolismus, použití, komerční probiotické kmeny 5. Charakteristika dalších probiotických mikroorganismů (bifidobakterie, sporulující probiotika apod.) a jejich použití 6. Zdravotně a technologicky významné metabolity probiotických mikroorganismů 7. Zdravotní benefity probiotik, modulace imunitního systému, laktosová intolerance, bioaktivní peptidy 8. Aplikace probiotik do potravin, faktory ovlivňující jejich stabilitu probiotik, stanovení počtu BMK a probiotik 9. Prebiotika, struktura, charakteristika, výskyt, výroba; synbiotika 10. Potraviny nového typu, geneticky modifikované mikroorganismy s důrazem na modifikované BMK 11. Mléko a mléčné výrobky jako funkční potraviny, význam mléčných bílkovin a mléčného tuku ve výživě, oligosacharidy mateřského mléka 12. Rostlinné oleje jako funkční potraviny, doprovodné látky tuků a olejů 13. Ovoce, zelenina, maso, ryby, vejce jako funkční potraviny 14. Cereálie, pseudocereálie a luštěniny jako funkční potraviny |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (24.02.2018)
Mikrobiologie B320007 Mikrobiologie potravin a kosmetiky M322004 Potravinářská biochemie M320044 |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0,7 | 20 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1,8 | 50 | ||
Účast na seminářích | 0,5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |