|
|
|
||
Předmět je zaměřen na charakteristiku a legislativní vymezení potravin s funkčními vlastnostmi. Největší pozornost je věnována potravinám s probiotiky. Studenti se seznámí s podrobnou charakteristikou probiotických mikroorganismů, s kritérii jejich výběru, funkčními vlastnostmi a s jejich použitím v potravinářských technologiích. Rozšíří si znalosti o bakteriích mléčného kvašení. Dále bude studován vliv prebiotik na růst probiotických organismů, struktura a vlastnosti prebiotik, zdroje a použití v potravinách. Předmět se zabývá rovněž složením jednotlivých komodit (mléko, tuky a oleje, cereálie, ovoce a zelenina) v souvislosti s jejich významem ve výživě a potencionálním vliv na zdraví konzumentů.
Poslední úprava: Horáčková Šárka (26.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Horáčková Šárka (26.01.2018)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Poslední úprava: Horáčková Šárka (01.07.2024)
|
|
||
1. Definice a historie funkčních potravin, související legislativa, zdravotní, výživová tvrzení 2. Charakteristika mikroflóry lidského těla a její význam 3. Definice a kritéria pro probiotické mikroorganismy 4. Probiotika ze skupiny bakterií mléčného kvašení, metabolismus, použití, komerční probiotické kmeny 5. Charakteristika dalších probiotických mikroorganismů (bifidobakterie, sporulující probiotika apod.) a jejich použití 6. Zdravotně a technologicky významné metabolity probiotických mikroorganismů 7. Zdravotní benefity probiotik, modulace imunitního systému, laktosová intolerance, bioaktivní peptidy 8. Aplikace probiotik do potravin, faktory ovlivňující jejich stabilitu probiotik, stanovení počtu BMK a probiotik 9. Prebiotika, struktura, charakteristika, výskyt, výroba; synbiotika 10. Potraviny nového typu, geneticky modifikované mikroorganismy s důrazem na modifikované BMK 11. Mléko a mléčné výrobky jako funkční potraviny, význam mléčných bílkovin a mléčného tuku ve výživě, oligosacharidy mateřského mléka 12. Rostlinné oleje jako funkční potraviny, doprovodné látky tuků a olejů 13. Ovoce, zelenina, maso, ryby, vejce jako funkční potraviny 14. Cereálie, pseudocereálie a luštěniny jako funkční potraviny Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
Studijní materiály pro přihlášené studenty: on line e-learning. Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
|
||
Mikrobiologie B320007 Mikrobiologie potravin a kosmetiky M322004 Potravinářská biochemie M320044 Poslední úprava: Kubová Petra (24.02.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.7 | 20 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.8 | 50 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |