|
|
|
||
Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při zpracování potravin a potravinových surovin z běžných prekurzorů, dále bude zaměřena na přídatné látky používané v potravinách a v neposlední řadě na kontaminanty různého původu, ať již látky pocházející z životního prostředí, aplikace v zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
|
|
||
Vypracování a obhájení semestrálního projektu.
Písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
1. Chemická bezpečnost potravin – vymezení pojmů, legislativní rámec a přehled hlavních skupin rizikových látek 2. Charakteristika kontaminantů v potravinách, jejich vlastnosti a cesty vstupu do potravního řetězce 3. Perzistentní organické polutanty – hlavní skupiny a legislativní aspekty (Stockholmská úmluva), 4. Nové environmentální kontaminanty, mikroplasty; hlavní skupiny a legislativní aspekty 5. Principy zelené chemie a jejich aplikace v potravinářství – cíle, strategie a dopady na chemickou bezpečnost potravin 6. Chemické látky uvolňující se z materiálů určených pro styk s potravinami 7. Látky vznikající při výrobě potravin – procesní kontaminanty, hlavní skupiny a legislativní aspekty 8. Mykotoxiny a další přírodní toxiny – hlavní skupiny a legislativní aspekty 9. Přírodní toxické látky – hlavní skupiny a legislativní aspekty 10. Moderní pesticidy a veterinární farmaka; hlavní skupiny, legislativní aspekty a strategie snižování používání syntetických pesticidů ve prospěch přírodních alternativ 11. Toxické kovy a dusičnany – hlavní skupiny a legislativní aspekty 12. Potravinová aditiva – hlavní skupiny, legislativní aspekty a systém E–kódů 13-14.Chemické kontaminanty ve vybraných potravinových komoditách (obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina) – hlavní skupiny a legislativní aspekty, případové studie
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (26.09.2025)
|
|
||
http://www.efsa.europa.eu/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.who.int/en/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Posoudit chemickou bezpečnost potravin Navrhnout postupy, jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování Navrhnout možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety Poslední úprava: Pulkrabová Jana (28.01.2018)
|
|
||
Chemie potravin Poslední úprava: Pulkrabová Jana (24.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1.5 | 42 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Ústní zkouška | 100 |