Předmět přináší komplexní souhrn informací o problematice chemické bezpečnosti potravin s akcentem na nové, aktuální problémy. Pozornost je věnována rizikovým složkám potravin, které vznikají při jejich zpracování z běžných prekurzorů, potravinovým aditivům i kontaminantům různého původu, ať již z životního prostředí, chemizace zemědělství či materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami. U jednotlivých "cizorodých" látek jsou diskutovány fyzikálně-chemické i toxikologické aspekty, pozornost je zaměřena i na možnosti ochrany konzumentů, resp. minimalizaci jejich dietární expozice těmito škodlivinami.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (03.07.2013)
The course provides a comprehensive summary of information concerning with chemical food safety, with an emphasis on current problems. Attention is paid to risk food components that increase during food processing from common precursors, food additives and contaminants of various origins, i.e. from the environment, agricultural practices or from food contacts materials. For each group of xenobiotics, physico-chemical and toxicological aspects are discussed, attention is focused on the possibilities of consumers´ protection and on minimisation of dietary exposure to these pollutants.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ323 (19.11.2012)
Studenti budou umět:
Posoudit chemickou bezpečnost potravin
Navrhnout postupy jak snížit možnosti vzniku nežádoucích látek v potravinách v průběhu jejich zpracování a skladování
Navrhnot možnosti, jak snížit expozici populace cizorodým látkám z diety
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (03.07.2013)
Students will be able to:
assess chemical food safety
design procedures to eliminate the possibility of undesirable substances in food during food processing and storage
design ways to reduce exposure of human population to xenobiotics from the diet.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ323 (18.11.2012)
Z: Ronald H. Schmidt, Gary E. Rodrick: Food Safety Handbook. Wiley-IEEE, Velká Británie, 2005, 0471210641