|
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Studenti budou umět
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Z: Davídek J., Velíšek J., Pokorný J.: Chemical Changes during Food Processing (Developments in Food Science 21), Elsevier, Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990, 0444988459. Z: Van Boekel M. A. J. S.: Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Boca Raton, 2009, 9781574446142. Z: Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin, 3. vydání, OSSIS, Tábor, 2009, 9788086659176. D: Červinka O. a kol.: Mechanismy organických reakcí, SNTL/Alfa, Praha, 1976, 0460576. D: Upadhay S. K.: Chemical Kinetics and Reaction Dynamics, Springer/Anamaya Publishers, New York /New Delhi, 2006, 1402045468. |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
http://mms02.vscht.cz/vyuka http://mms02.vscht.cz/ http://lib-c.vscht.cz/ http://www.sciencedirect.com/ http://mms02.vscht.cz/chemreakce
|
|
||
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu. |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
1. Úvod do laboratorních cvičení, základní teorie, příprava vzorků. 2. Oxidace lipidů. 3. Oxidace lipidů II. 4. Oxidace askorbové kyseliny. 5. Stanovení antiradikálové aktivity potravin metodou DPPH. 6. Stanovení antioxidační a prooxidační účinnosti potravin metodou odbarvení beta-karotenu. 7. Hydrolýza bílkovin. 8. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku melanoidinů. 9. Reakce neenzymového hnědnutí: sledování vzniku a transformace 1-morfolino-1-deoxy-D-fruktosy. 10. Reakce neenzymového hnědnutí: mutarotace sacharidů. 11. Reakce neenzymového hnědnutí: hydrolýza oligosacharidů. 12. Vlhnutí potravin. 13. Stanovení aktivity a obsahu vody v potravinách; vytvoření sorpční isothermy. 14. Závěrečný test.
|
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
Reakční mechanismy v chemii potravin |
|
||
Poslední úprava: Cejpek Karel doc. Dr. Ing. (26.01.2018)
K udělení zápočtu student musí absolvovat všechny úlohy připravené pro turnus a odevzdat příslušné protokoly. V případě omluvené nepřítomnosti úlohu nahrazuje v náhradním termínu. V případě dlouhodobé absence z vážného důvodu (nemoc trvající déle než třetina doby trvání turnusu) může být absolvování jedné úlohy prominuto. Získání zápočtu je podmíněno úspěšným splněním závěrečného testu, který zahrnuje otázky k principům reakcí sledovaných v úlohách, příslušným výpočtům a kinetickým vztahům. |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 3 | 84 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |