|
|
|
||
V rámci předmětu se posluchači seznámí s různými scénáři falšování významných potravinových komodit,
produktů a doplňků stravy; diskutována budou i potenciální zdravotní rizika pro konzumenty. Pozornost bude
věnována též významu sledovatelnosti v řetězci zemědělská produkce - zpracování / výroba - transport /
skladování - distribuce. Prezentovány budou jak klasické postupy průkazu falšování, tak i strategie autentikace
založené na nejmodernějších laboratorních technikách. Součástí výuky budou studie dokumentující reálné
příklady z praxe.
Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Kriticky analyzovat příčiny a důsledky falšování potravin a doplňků stravy, jak z ekonomického, tak zdravotního hlediska Orientovat se v analytických postupech používaných pro prokazování falšování potravin a doplňků stravy Orientovat se v přístupech používaných pro sledovatelnost potravin Navrhnout postupy pro zjištění falšování potravin a doplňků stravy na scénáři případové studie Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.01.2018)
|
|
||
Podmínkou pro udělení zápočtu je úspěšné vypracování a prezentace semestrálního projektu dle zadání Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky Poslední úprava: Kubová Petra (02.02.2018)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Volitelná:
Poslední úprava: Tomaniová Monika (28.08.2024)
|
|
||
V rozsahu sylabu Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
|
|
||
1. Úvod do problematiky falšování potravin 2. Tradiční postupy prokazování falšování potravin 3. Současné analytické strategie používané pro průkaz falšování potravin a doplňků stravy 4. Využití chemometrických nástrojů pro efektivní odhalování falšování potravin a doplňků stravy 5. Falšování potravin rostlinného původu a nápojů, případové studie 6. Falšování potravin živočišného původu, případové studie 7. Falšování doplňků stravy 8. Průkaz autenticity technologických postupů používaných při výrobě potravin 9. Sledovatelnost v potravních řetězcích, úvod do problematiky 10. Principy globální sledovatelnosti potravin 11. Funkce a činnost inspekčních orgánů při odhalování falšování potravin a doplňků stravy 12. Komunikace s konzumenty o rizicích spojených s falšováním potravin a souvisejících legislativních požadavcích Poslední úprava: Tomaniová Monika (11.09.2023)
|
|
||
Odborné články a knihy z databází Web of Science, KNOVEL, ScienceDirect, Wiley Online Library, apod. Poslední úprava: Vlčková Martina (31.01.2018)
|
|
||
Chemie potravin, Analýza potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Kubová Petra (21.02.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |