|
|
|
||
|
Předmět kombinuje teoretické znalosti s praktickými aplikacemi, připravující studenty na řešení reálných analytických výzev v oblasti environmentální a potravinářské chemie. Zaměřuje se na problematiku stanovení významných biologicky aktivních látek a kontaminantů životního prostředí a potravin s využitím
moderních instrumentálních technik. Studentky a studenti se seznámí s následujícími klíčovými oblastmi:
1. Vysvětlení příčin a možných řešení problémů, které jsou v praxi spojené s používáním kapalinové a plynové chromatografie ve spojení s různými detektory.
2. Aktuální trendy v analýze environmentálních a procesních kontaminantů, pesticidů, mykotoxinů, kanabinoidů, těkavých látek a vitaminů.
3. Hodnocení rizika se zaměřením na posuzování expozice člověka kontaminantům s důrazem na metody biologického monitoringu.
4. Základy studia metabolomu biologických systémů a jeho aplikace v analytické chemii.
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
K udělení zápočtu je nutné vypracovat skupinový projekt ve formě krátké prezentace, která shrne několik případových studií v oblasti analýzy vybrané skupiny biologicky aktivních látek a kriticky zhodnotí vhodnost použitých postupů. Udělení zápočtu je nutnou podmínkou pro skládání zkoušky, která se skládá z písemné části (test) a ústní zkoušky. Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
Přednášky vyučujících, které jsou doplněné o interaktivní testy pro procvičení probraného tématu. Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
1. Úvod do problematiky, představení a klasifikace biologicky aktivních látek a kontaminantů, strategie volby, vývoje a validace analytické metody 2. Kapalinová chromatografie (ve spojení různými detektory, příčiny a řešení problémů v praxi) 3. Plynová chromatografie (ve spojení různými detektory, příčiny a řešení problémů v praxi) 4. Analýza environmentálních kontaminantů 5. Analýza procesních kontaminantů 6. Analýza pesticidů 7. Analýza mykotoxinů 8. Analýza kanabinoidů 9. Analýza těkavých látek 10. Analýza vitaminů 11. Hodnocení rizika (úvod, strategie hodnocení expozice člověka, případové studie) 12. Biomonitoring (definice, biologické vzorky, analytické metody, zajištění kvality dat, případové studie) 13. Metabolomika (úvod, definice - cílená vs. necílená metabolomika, strategie zpracování dat, specifika metabolomických přístupů pro různé cílové organismy / mikroorganismy, případové studie) 14. Zápočtové projekty, diskuze, příprava na zkouškový test Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
https://e-learning.vscht.cz/ a studijní skupina vytvořená na MS Teams. Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
Studentky a studenti se budou umět orientovat v následujících oblastech:
Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|
|
||
|
Základní znalosti oborů: analytická chemie, chemie potravin, analýza potravin a přírodních produktů, chemická bezpečnost potravin Poslední úprava: Dvořáková Darina (05.12.2024)
|