Využití a likvidace odpadů zemědělsko-potravinářského komplexu - M324003
Anglický název: Use and waste disposal from agricultural and food industry
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: zimní
Body: zimní s.:2
E-Kredity: zimní s.:2
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, KZ [HT]
Počet míst: 40 / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Horsáková Iveta Ing. Ph.D.
Šviráková Eva Ing. Ph.D.
Záměnnost : N324009
Termíny zkoušek   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět je zaměřen na vznik, využití a likvidaci odpadů zejména z potravinářství a souvisejících odvětvích. Studenti se seznámí se základními technologiemi likvidace odpadů jako je skládkování, spalování apod. stejně jako s biologickými způsoby zpracování odpadů jako jsou kompostování a methanizace. V předmětu budou popsány jednotlivé potravinářské technologie v souvislosti s odpady a vedlejšími produkty, které při dané výrobě vznikají a možnostmi jejich využití. Pozornost je věnována prevencí vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotným surovinám, recyklaci a obalovým materiálům, případně dekontaminaci již postiženého prostředí. Probírána je i perspektiva bezodpadových technologií především v kombinaci s využitím moderních technologií. V neposlední řadě se budeme také zabývat čištěním odpadních vod, které vznikají v každém potravinářském průmyslu a úpravou surové vody na vodu pitnou, která je nezbytná ve všech výrobách. Nedílnou součástí předmětu jsou i přednášky zaměřené na odpady vzniklé průmyslovými haváriemi.
Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Popsat základní způsoby likvidace odpadu.

Pojmenovat jednotlivé odpady z potravinářských výrob a popsat způsoby jejich využití nebo likvidace.

Navrhnout možnosti využití odpadu jako druhotných surovin pro další výroby.

Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
Literatura -

Doporučená:

  • Juchelková, Dagmar, Fibinger, Vratislav, Míka, Jiří. Metody nakládání s odpady. Ostrava: Vys. škola báňská, 1996, https://vufind.techlib.cz/Record/000016869 s. ISBN 80-7078-309-5.
  • Cicvárek, Milan, Šauer, Petr. Ekonomika nakládání s odpady z domácnosti, doktorská disertační práce. : , 2000, https://vufind.techlib.cz/Record/000007205 s. ISBN .
  • Kudelová, Kamila, Jodlovská, Jitka, Šarapatka, Bořivoj. Odpady. Olomouc: Univ. Palackého, 1999, https://vufind.techlib.cz/Record/000003382 s. ISBN 80-244-0046-4.
  • Kreníková, Věra. Odpadové hospodářství. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, 1999, https://vufind.techlib.cz/Record/000003723 s. ISBN 80-7044-213-1.
  • Drábek, Bořivoj. Odpady - surovina příštího tisíciletí. Brno: Dům techniky ČSVTS, 1987, https://vufind.techlib.cz/Record/000051710 s. ISBN .

Poslední úprava: Horsáková Iveta (28.08.2024)
Sylabus -

1. Základní pojmy, vznik a druhy odpadů, nebezpečné odpady.

2. Zdroje energie.

3. Hygienické a toxikologické aspekty vzniku, využívání a zneškodňování odpadů.

4. Odpady z potravinářských výrob - výroba škrobu a mouky, zpracování ovoce a zeleniny.

5. Odpady z potravinářských výrob - tabákový průmysl, výroba kávy, čaje, kakaa a čokolády.

6. Odpady z potravinářských výrob – mlékárenský a tukový průmysl.

7. Odpady z potravinářských výrob – cukrovarnický, pivovarnický, lihovarnický a vinařský průmysl.

8. Odpady z potravinářských výrob - masný průmysl, kafilerní zpracování odpadu.

9. Odpady z potravinářských výrob - nealkoholické nápoje. Úprava pitné vody.

10. Likvidace odpadu: skládkování, solidifikace.

11. Likvidace odpadu: spalování, pyrolýza.

12. Biologické procesy likvidace odpadů: kompostování, čištění odpadních vod, methanizace.

13. Odpady vzniklé haváriemi a dekontaminace prostředí.

14. Prevence vzniku odpadů, třídění odpadů, druhotné suroviny, recyklace, obalové materiály.

Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
Studijní opory -

https://e-learning.vscht.cz

Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)
Studijní prerekvizity -

potravinářské technologie, organická chemie

Poslední úprava: Horsáková Iveta (31.01.2018)