Principy úchovy potravin - M324005
Anglický název: Principles of Food Preservation
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/1, Z+Zk [HT]
Počet míst: 60 / 60 (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Garant: Čížková Helena doc. Ing. Ph.D.
Votavová Lenka Ing. Ph.D.
Záměnnost : AM324005, N324028
Je záměnnost pro: AM324005
Termíny zkoušek   
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Předmět se zaměřuje na metody konzervace potravin. U každé metody je popsán základní princip, jsou uvedeny způsoby skladování výrobků a změny, které lze očekávat během výroby a skladování potravin. Pozornost je věnována i bariérové teorii a postupům při výrobě minimálně opracovaných potravin.
Poslední úprava: Votavová Lenka (25.01.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Popsat probíhající změny během výroby a skladování potravin.

Navrhnout způsob konzervace pro konkrétní potravinářský výrobek.

Vypočítat účinnost konzervačního zákroku a navrhnout jeho optimalizaci.

Odhadnout dobu skladovatelnosti potravinářského výrobku.

Poslední úprava: Votavová Lenka (30.01.2018)
Literatura -

Doporučená:

  • Rahman, Shafiur. Handbook of food preservation. : CRC Press, 2020, 1102 s. ISBN 978-1-4987-4048-7.
  • Fellows, P.. Food processing technology, principless and practice. Cambridge: Woodhead Publ., 2000, s. ISBN 1-85573-533-4.
  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Praha: VŠCHT, 2012, s. ISBN .
  • Kadlec, Melzoch, Voldřich a kol. . Co byste měli vědět o výrobě potravin?. Ostrava: KEY Publishing s.r.o., 2009, s. ISBN 978-90-7418-060-6.
  • Tucker G.S.. Food Biodeterioration and Preservation. Oxford, UK: Blackwell Publishing Ltd, 2008, 264 s. ISBN 9780470697849.
  • Velíšek, Hajšlová. Chemie potravin 1, 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009, s. ISBN 978-80-86659-15-2.
  • Velíšek, Hajšlová. Chemie potravin 2, 3. vydání. Tábor: OSSIS, 2009, s. ISBN 978-80-86659-16-9.
  • . Databáze pro vyhledávání primárních zdrojů: Chemical Abstracts, SciFinder, FSTA, Web of Science, Scopus, Scirus.. In . (): -.

Poslední úprava: Čížková Helena (30.08.2024)
Sylabus -

1. Směry v úchově potravin. Nežádoucí změny v potravinách a potravinářských surovinách a možnosti jejich ovlivnění.

2. Faktory ovlivňující změny potravin.

3. Stabilita výrobků a predikce trvanlivosti.

4. Vylučování mikroorganismů z prostředí výroby a potravin.

5. Termosterilace. Faktory ovlivňující termoinaktivaci mikroorganismů. Způsoby sdílení tepla a provedení termosterilace.

6. Odporový, dielektrický a infračervený ohřev potravin (princip, zařízení, praktické využití).

7. Netermální metody konzervace potravin - konzervace zářením.

8. Netermální metody konzervace potravin – konzervace vysokým hydrostatickým tlakem, ultrazvukem, vysokointenzivním pulzním elektrickým polem a jinými moderními fyzikálními a chemickými postupy.

9. Osmoanabiosa. Snižování aktivity vody v potravinách sušením, odpařováním, proslazováním, solením a vymražováním.

10. Konzervace potravin nízkou teplotou. Chlazení a chladírenské skladování potravin. Metody chlazení potravin. Zmrazování a mrazírenské skladování potravin. Metody a podmínky zmrazování. Změny během zmrazování a skladování.

11. Chemické metody konzervace potravin. Vlastnosti vybraných konzervačních aditivních chemických látek. Principy účinku. Technologické a zdravotní aspekty.

12. Biologické metody konzervace (cenoanabiosa). Alkoholové, mléčné a octové kvašení, mikrobiální proteolýza. Bariérová teorie.

13. Shrnutí podkladů pro analýzu rizik pro různé typy výrobků. Praktické příklady potravinářských výrobků, určení možného způsobu konzervace, definice faktorů ovlivňujících jejich nežádoucí změny a predikce jejich skladovatelnosti.

14. Výpočet a hodnocení inaktivačního/inhibičního účinku jednotlivých metod konzervace potravin.

Poslední úprava: Čížková Helena (12.06.2023)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin

Biochemie

Mikrobiologie

Technologie potravin

Poslední úprava: Votavová Lenka (30.01.2018)