|
|
|
||
Přednášky představí průřez metodami využívanými ke kontrole surovin, produktů a procesů v potravinářských techmologiích, které jsou vyučovány na Ústavu konzervace potravin, Ústavu sacharidů a cereálií a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. V současné době se ke kontrole procesů potravinářských technologií uplatňují metody fyzikální, fyzikálně-chemické, biochemické, mikrobiologické a senzorické. Nedílnou součástí předmětu je zpracování získaných analytických dat a základy statistického řízení procesu.
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Zvolit a používat analytické metody pro kontrolu kvality surovin, meziproduktů a produktů potravinářských výrob Vybrat a používat vhodnou metodu pro řízení potravinářských procesů Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
Předmět je zakončen zkouškou. Pro absolvování předmětu musí posluchač získat zápočet, aby mohl skládat písemnou zkoušku. Zápočet získá absolvováním tří průběžných testů, ze kterých musí celkově získat minimálně 50 bodů ze 100 možných. Písemnou zkoušku musí napsat na 50 bodů ze 100 možných. Poslední úprava: Kvasnička František (07.03.2018)
|
|
||
1) Úvod, vzorkování, úprava vzorku.Základní (gravimetrie, volumetrie, spektrofotometrie) metody a jejich aplikace v provozní analýze 2) Chromatografícké metody a jejich aplikace v provozní analýze 3) Elektroforetické metody a jejich aplikace v provozní analýze 4) Spektroskopické metody 5) Aplikace spektroskopických metod v provozní analýze 6) Optické metody, rentgenová difrakce a termická analýza 7) Aplikace optických metod a termické analýzy v provozní analýze 8) Reologické metody a analýza obrazu 9) Aplikace reologických metod a analýzy obrazu v provozní analýze 10) Aplikovaná mikrobiologie 11) Mikrobiologické metody v provozní analýze 12) Senzorické hodnocení potravin 13) Biochemické metody v provozní analýze 14) Zpracování dat, statistické řízení procesů Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
1) http://www.vscht.cz/ktk/www_324/lab/index.html 2) http://www.anton-paar.com 3) Da-Wen Sun (2008): Infrared Spectroscopy for Food Quality Analysis and Control. , Academic Press, ISBN 9780123741363. 4) Tunick M.H., Palumbo S.A., Fratamico P.M. (1995): New Techniques in the Analysis of Foods, Plenum Publishing Corporation, ISBN-13: 9780306460357. 5) Nielsen S.S.(2003) : Food Analysis. Springer Science-Business Media Inc., ISBN-0-306-47495-8. 6) Baltes W. (editor): Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material, Technomic Publishing, Lancaster-Basel, 1990, ISBN 87762-794-0. 7) Churáček J. a kol.: Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod, 1993, Academia, ISBN 80-200-0010-0. 8) Klouda P.: Moderní analytické metody, Ostrava, 1996, ISBN 80-902155-0-5. 9) Foret F., Křivánková L., Boček P.: Capillary zone electrophoresis, (editor Radola B. J.), VCH, Weinheim: (1993). ISBN 3-527-30019-8 10) Roos Y.H. (1995): Phase Transitions in Foods. Academic Press. ISBN-13: 978-0-12-595340-5 11) Clark S., Costello, Drake M. Bodyfelt F.: The Sensory Evaluation of Dairy Products, Springer, 2nd ed. 2009, ISBN 978-0-387-77406-0 12) Davies E.R.: Image Processing for the Food Industry. World Scientific, Singapore, 2000. ISBN 981-02-4022-8 13) Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR. Certifikovaná metoda vznikla za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR při řešení projektu NAZV, č. QH91053 „Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem“.http://uchts.vscht.cz/vyzkum/aplikovany-vyzkum/
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
Analytická chemie, Fyzikální chemie Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|