Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (12.11.2012)
Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Poslední úprava: Kyselová Lucie Ing. Ph.D. (23.07.2013)
The aim of the course is to acquaint students with traditional production of food, beverages and other products which require microbial agents to obtain final product. These industries include malting and brewing, wine-making, distilling industry, production of baker's yeast and biomass for feed purposes, production of organic acids (vinegar, citric acid and lactic acid) and others. Lectures are mainly focused on an overview of mentioned technologies, characterization and processing of raw materials, physiology of microbial agent, microbial process, product separation and waste management.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (13.11.2012)
Studenti budou umět:
Samostatně se orientovat v problematice základních potravinářských a dalších technologií, vymezených sylabem předmětu.
Základní procesy, využívané ve vymezených technologiích od přípravy substrátu po finální zpracování produktu.
Charakterizovat mikrobiálního činitele u daných procesů.
Poslední úprava: TAJ319 (23.08.2013)
Students will be able to characterize:
The problems of basic food and other technologies that are defined by syllabus of the subject;
The basic processes used in specific technologies, from preparation of substrate to finished product processing;
Microbial agents used in particular processes.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ319 (14.11.2012)
Z:Kadlec P. a kol.,Technologie potravin I,VŠCHT Praha,2002,8070805101
Z:Basařová G. a kol.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
Z:Malík F.,Ze života vína,Filip Trend Publishing,2003,8086282279
D:Rehm R.J., Reed G.,Biotechnology: Products of Primary Metabolism,Volume 6,Second Edition,Wiley,2008,9783527283163
D:Moo-Young M.,Comprehensive Biotechnology,Volume 3,Industrial Biotechnology and Comodity Products,Elsevier,2011,9780080885049
Poslední úprava: TAJ319 (23.08.2013)
R:Kadlec P. a kol.,Technologie potravin I,VŠCHT Praha,2002,8070805101
R:Basařová G. a kol.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
R:Malík F.,Ze života vína,Filip Trend Publishing,2003,8086282279
A:Rehm R.J., Reed G.,Biotechnology: Products of Primary Metabolism,Volume 6,Second Edition,Wiley,2008,9783527283163
A:Moo-Young M.,Comprehensive Biotechnology,Volume 3,Industrial Biotechnology and Comodity Products,Elsevier,2011,9780080885049
Studijní opory -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (09.11.2012)
http://eso.vscht.cz/
Poslední úprava: TAJ319 (23.08.2013)
http://eso.vscht.cz/
Sylabus -
Poslední úprava: TAJ319 (14.11.2012)
1. Obecné technologické schéma. Suroviny a media pro fermentační výroby
2. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda
3. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy.
4. Pivovarský proces - technologie výroby mladiny.
5. Kvasný proces. Filtrace, pasterace, stabilizace a stáčení piva
6. Pěstování vinné révy a výroba moštu.
7. Kvašení moštu, školení a zrání vína.
8. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy
9. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, destilace.
10. Výroba vybraných druhů pálenek a lihovin.
11. Výroba butanolu a acetonu
12. Mikrobní produkce organických kyselin; výroba octa, kyseliny citronové a mléčné
13. Pěstování jedlých hub
14. Fermentované sojové výrobky
Poslední úprava: Kyselová Lucie Ing. Ph.D. (23.07.2013)
1. General technological scheme. Raw materials and media of fermentation production.
2. Raw materials of brewer's technology - barley, hop, water.
3. Malting process - principle, block diagram, technological processes.
4. Brewing process - manufacturing of wort.
5. Fermentation process. Filtration, pasteurization, stabilization and bottling of beer.
6. Cultivation of grapevine and production of must.
7. Fermentation of must, techniques of wine treatment, wine aging.
8. Biotechnology of baker’s yeast. Production of biomass for feed purposes.
9. Production of ethanol using microorganisms. Fermentation, distillation.
10. Production of selected brandies and spirits.
11. Production of butanol and acetone.
12. Microbial production of organic acids - vinegar, citric acid and lactic acid.
13. Cultivation of edible mushrooms.
14. Fermented soya products.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (09.11.2012)
Mikrobiologie, Chemické inženýrství
Poslední úprava: Kyselová Lucie Ing. Ph.D. (23.07.2013)
Microbiology, Chemical engineering
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Konzultace s vyučujícími
0.5
14
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi