Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
Polysacharidy jsou obnovitelným zdrojem přírodní zdroj polymerů, které mají široké uplatnění v potravinářství, papírenském, stavebním a chemickém průmyslu. Studenti jsou v rámci předmětu seznámeni se zdroji, strukturou a fyzikálními vlastnostmi polysacharidů a jejich oligomerů. Dále jsou vysvětleny fyzikálně-chemické metody, které slouží k analýze polysacharidů. Podstatná část přednášek je věnována aplikacím a nutričnímu významu polysacharidů v potravinách a využití v biokompatibilních potravinářských obalech.
Poslední úprava: TAJ321 (18.12.2013)
Polysaccharides are renewable source of natural biopolymers, which are widely used in food, paper, construction and chemical industries. In the frame of the course subject students are introduced to the sources, structure and physical properties of polysaccharides and their oligomers. Then physical-chemical methods which are used for analysis of polysaccharides will be described. A substantial part of the course is devoted to applications and nutritional importance of polysaccharides in their use in biocompatible food packaging
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
Studenti budou umět:
Na základě struktury polysacharidu navrhnout jeho použití v potravinách
Samostatně se rozhodnout, který polysacharid je vhodný jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo gelotvorný prostředek v potravinách
Samostatně zvážit nutriční benefit určitého potravinářského výrobku nebo doplňku
Samostatně navrhnout metody, které objasní strukturu polysacharidu
Poslední úprava: TAJ321 (18.12.2013)
Students will be able:
To propose the method to evalute the polysaccharide structure and composition
On the basis of structure to propose the polysaccharide application in food
To evaluate the polysaccharide application as stabilizer, thickening or jellying ingredient in food formulation
To evaluate the nutritional benefit of polysaccharide in food or food supplements
Literatura -
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
Z: Stephen A.M., Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, 978-0824759223
D: Walter R.H., Polysaccharide Association Structures in Food, CRC Press, 1998, 978-0824701642
Poslední úprava: TAJ321 (03.10.2013)
R: Stephen A.M., Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, 978-0824759223
A: Walter R.H., Polysaccharide Association Structures in Food, CRC Press, 1998, 978-0824701642
Studijní opory -
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Food Sciences and Technology Abstracts
Časopis: Carbohydrate Polymers
Časopis: Food Hydrocolloids
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Food Sciences and Technology Abstracts
Journal: Carbohydrate Polymers
Journal: Food Hydrocolloids
Sylabus -
Poslední úprava: Šmídová Ludmila (16.12.2012)
1. Budoucnost a historie polysacharidů
2. Typy polysacharidů a jejich zdroje, strukturní rozmanitost a konformace polysacharidů, homo- a heteropolysacharidy, přirozené komplexy polysacharidů s dalšími látkami (bílkoviny, polyfenoly, kationty kovů)
3. Biosyntéza a odbourávání polysacharidů v rostlinných a živočišných buňkách
4. Fyziologické vlastnosti polysacharidů
5. Struktura polysacharidů a jejich fyzikálně-chemické vlastnosti
6. Analýza polysacharidů, primární struktura, určení typu vazeb a molekulové hmotnosti.
7. Chemická modifikace polysacharidů, oligomery � produkty jejich degradace, deriváty polysacharidů obsahující skupiny hydrofobní a hydrofilní a s elektrickým nábojem, komplexace a konjugace polysacharidů a jejich derivátů s dalšími molekulami a ionty kovů.
8. Přirozený obsah, nutriční význam a úloha polysacharidy v potravinách
9. Aplikace polysacharidů v potravinách jejich a úloha jako zahušťovadla, gelotvorné látky a plnidla.
10. Úloha polysacharidů, jejich derivátů a oligomerů v potravinových doplňcích
11. Využití polysacharidů, jejich derivátů a oligomerů v dalších odvětvích průmyslu (papírenský a textilní průmysl, tekuté krystaly, nanokompozity, biodegradabilní plasty, agrochemie, kosmetika, lepidla, výbušniny a polymery s cílenými vlastnostmi)
12. Sladidla na bázi škrobu (maltodextriny, glukózové, maltózovoé a glukózofruktózové sirupy, krystalická glukosa a fruktosa), složení, vlastnosti
13. Cyklodextriny � vlastnosti a použití
14. Využití polysacharidů v ekologii (obnovitelné zdroje energie, flokulanty k čištění odpadních vod, biopaliva druhé generace)
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
1. The future and history of polysaccharides
2. Types of polysaccharides and their sources, structural diversity and conformation of polysaccharides, homo-and heteropolysaccharides, natural polysaccharide complexes with other substances (proteins, polyphenols, metal cations)
3. Biosynthesis and degradation of polysaccharides in plant and animal cells
4. Physiological properties of polysaccharides
5. The structure of polysaccharides, their physical and chemical properties
6. Analysis of polysaccharides, primary structure, determination of linkages and molecular weight
7. Chemical modification of polysaccharides, oligomers � products of their degradation, polysaccharide derivatives containing hydrophobic, hydrophilic and charged groups, complexation and conjugation of polysaccharides and their derivatives with other molecules and metal ions
8. The natural content, nutritional importance and role of polysaccharides in food
9. Application of polysaccharides in foods and their role as thickeners, gelling agents and fillers
10. The role of polysaccharides, their derivatives and oligomers in food supplements
11. The use of polysaccharides, their derivatives and oligomers in other branches of industry (paper and textile, liquid crystals, nanocomposites, biodegradable plastics, agrochemicals, cosmetics, adhesives, explosives and polymers with targeted properties)
12. Sweeteners based on starch (maltodextrins; glucose, maltose and glucose-fructose syrups; crystalline glucose and fructose), their composition and properties
13. Cyclodextrins, their properties and applications
14. Ecological aspects of polysaccharides (renewable energy, flocculants for wastewater cleaning, second-generation biofuels)
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Biochemie I a II, Organická chemie, Chemie potravin
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Biochemistry, Organic Chemistry, Food Chemistry/
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Obhajoba individuálního projektu
0.5
14
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi