|
|
|
||
Přednášky představí průřez metodami využívanými ke kontrole surovin, produktů a procesů v potravinářských techmologiích, které jsou vyučovány na Ústavu konzervace potravin, Ústavu sacharidů a cereálií a Ústavu mléka, tuků a kosmetiky. V současné době se ke kontrole procesů potravinářských technologií uplatňují metody fyzikální, fyzikálně-chemické, biochemické, mikrobiologické a senzorické. Nedílnou součástí předmětu je zpracování získaných analytických dat a základy statistického řízení procesu.
Poslední úprava: Kvasnička František (14.09.2015)
|
|
||
Studenti budou umět: Zvolit a používat analytické metody pro kontrolu kvality surovin, meziproduktů a produktů potravinářských výrob Vybrat a používat vhodnou metodu pro řízení potravinářských procesů Poslední úprava: Kvasnička František (07.11.2012)
|
|
||
1) Úvod, vzorkování, úprava vzorku.Základní (gravimetrie, volumetrie, spektrofotometrie) metody a jejich aplikace v provozní analýze 2) Chromatografícké metody a jejich aplikace v provozní analýze 3) Elektroforetické metody a jejich aplikace v provozní analýze 4) Spektroskopické metody 5) Aplikace spektroskopických metod v provozní analýze 6) Optické metody, rentgenová difrakce a termická analýza 7) Aplikace optických metod a termické analýzy v provozní analýze 8) Reologické metody a analýza obrazu 9) Aplikace reologických metod a analýzy obrazu v provozní analýze 10) Aplikovaná mikrobiologie 11) Mikrobiologické metody v provozní analýze 12) Senzorické hodnocení potravin 13) Biochemické metody v provozní analýze 14) Zpracování dat, statistické řízení procesů Poslední úprava: Kvasnička František (07.11.2012)
|
|
||
1) http://www.vscht.cz/ktk/www_324/lab/index.html 2) http://www.anton-paar.com 3) Da-Wen Sun (2008): Infrared Spectroscopy for Food Quality Analysis and Control. , Academic Press, ISBN 9780123741363. 4) Tunick M.H., Palumbo S.A., Fratamico P.M. (1995): New Techniques in the Analysis of Foods, Plenum Publishing Corporation, ISBN-13: 9780306460357. 5) Nielsen S.S.(2003) : Food Analysis. Springer Science-Business Media Inc., ISBN-0-306-47495-8. 6) Baltes W. (editor): Rapid Methods for Analysis of Food and Food Raw Material, Technomic Publishing, Lancaster-Basel, 1990, ISBN 87762-794-0. 7) Churáček J. a kol.: Nové trendy v teorii a instrumentaci vybraných analytických metod, 1993, Academia, ISBN 80-200-0010-0. 8) Klouda P.: Moderní analytické metody, Ostrava, 1996, ISBN 80-902155-0-5. 9) Foret F., Křivánková L., Boček P.: Capillary zone electrophoresis, (editor Radola B. J.), VCH, Weinheim: (1993). ISBN 3-527-30019-8 10) Roos Y.H. (1995): Phase Transitions in Foods. Academic Press. ISBN-13: 978-0-12-595340-5 11) Clark S., Costello, Drake M. Bodyfelt F.: The Sensory Evaluation of Dairy Products, Springer, 2nd ed. 2009, ISBN 978-0-387-77406-0 12) Davies E.R.: Image Processing for the Food Industry. World Scientific, Singapore, 2000. ISBN 981-02-4022-8 13) Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR. Certifikovaná metoda vznikla za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR při řešení projektu NAZV, č. QH91053 „Zlepšení kvality zrna ječmene využitím donorů diferencovaného obsahu přirozených látek s ambivalentním nutričním účinkem“.http://uchts.vscht.cz/vyzkum/aplikovany-vyzkum/
Poslední úprava: Čopíková Jana (05.12.2012)
|
|
||
Analytická chemie, Fyzikální chemie Poslední úprava: Kvasnička František (07.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1.1 | 30 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.4 | 40 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Zkouškový test | 60 |
Průběžné a zápočtové testy | 40 |