Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (06.07.2018)
Předmět je zaměřen na kinetiku a mechanismy reakcí katalyzovaných enzymy, termodynamický popis interakce enzymů s inhibitory a dalšími látkami, použití analytických a biofyzikálních metod pro stanovení aktivit enzymů, studium jejich struktury a mechanismů jejich působení. Tématem budou také postupy vedoucí ke změnám vlastností enzymů metodami proteinového inženýrství a možnosti získávání enzymů genovými technologiemi. Budou popsány vlastnosti vybraných enzymů používaných v průmyslových technologiích. Bude též věnována pozornost enzymům využívaným v molekulární biologii.
Studenti se v další části kurzu individuálně zaměří na zpracování vybraného typu enzymů, jejich strukturu, mechanismus působení, funkci a využití. Výběr témat bude buď v souladu s tématem disertační práce, nebo s ohledem na aktuální stav výzkumu v této oblasti. Své poznatky představí v rámci kurzu formou presentace.
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)
This course focuses on kinetics and mechanisms of enzymatic reactions, thermodynamics of enzyme-inhibitor (or enzyme-cofactor, enzyme-activator etc) interactions, analytical applications and biophysical methods for enzyme assays, 3D structure and mechanism determination. The course also focuses on enzyme engineering approaches and enzyme prospection by gene technologies. Properties of selected industrial enzymes will be presented. Enzymes used in molecular biology will be also discussed.
In individual projects the students will study a selected type of enzymes, their structure, mechanism, function and application. The choice will follow the topic of the doctoral project or the current state of research in enzymology. The results will be presented in the form of short presentation.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (06.07.2018)
Studenti budou po absolvování předmětu rozumět mechanismu působení enzymů, kinetice enzymových reakcí a regulaci enzymové aktivity. Získají znalosti o vlastnostech technologicky významných enzymů a možnostech cíleného získávání nových enzymů. Studenti budou umět navrhovat a používat pokročilé metody pro charakterizaci a využití enzymů v biochemickém výzkumu, vývoji léčiv, v potravinářských a nepotravinářských technologiích a genovém inženýrství.
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (06.07.2018)
Students will have understanding of enzyme mechanism, enzyme kinetics and enzyme activity regulation. They will gain knowledge of the technologically important enzymes, their properties and targeted possibilities to discover enzymes with improved properties. Students will be able to design and apply advanced methods for characterization and application of enzymes in biochemical research, drug development, food and noon-food technologies and genetic engineering.
Literatura -
Poslední úprava: Valentová Olga prof. RNDr. CSc. (16.10.2018)
A.G. Marangoni (Ed.): Enzyme Kinetics. John Wiley & Sons, Inc. 2003, ISBN: 9780471159858 (printed), 9780471267294 (online)
W.Aehle: Enzymes in Industry, Wiley-VCH 2004 ISBN 9783527295920 (printed) 9783527602131 (online)
Studijní opory -
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)
http://web.vscht.cz/spiwokv/enzymologie/
http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=ae
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)
http://web.vscht.cz/spiwokv/enzymologie/
http://biomikro.vscht.cz/vyuka/?Predmet=ae
Sylabus -
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (06.07.2018)
Náplň předmětu je rozdělena do tří bloků. V prvním bloku bude věnována pozornost základním charakteristikám enzymů, tedy a) detailnímu rozboru enzymové kinetiky jedno- a více substrátových reakcí, b) inhibici enzymů a c) stanovení aktivity enzymů s využitím spektrofotometrických, separačních, elektrochemických a dalších metod. V druhém bloku budou studenti seznámeni se a) mechanismy enzymových reakcí a metodami jejich studia a b) způsoby regulace enzymové aktivity v buňkách na úrovni molekul enzymů, tj. nekovalentními interakcemi a kovalentními modifikacemi enzymů. Třetí blok bude věnován možnostem využití enzymů s ohledem na a) vývoj nových enzymů metodami enzymového inženýrství, metodami řízené evoluce a racionálními metodami, metagenomickými přístupy atd. b) zdroje a produkci technologicky významných enzymů c) charakterizaci enzymů využívaných v technologiích a medicíně a d) charakterizaci enzymů využívaných při manipulaci s genetickým materiálem.
Poslední úprava: Valentová Olga prof. RNDr. CSc. (31.10.2018)
Content of this subject is divided into three blocks the first of which will be focused on the basic characteristics of enzymes, i.e. a) detailed description of enzyme kinetics of single- or multiple-substrate reactions b) enzyme inhibition and c) determination of enzyme activity by the application of spectrophotometric, separatory, electrochemical and other techniques. In the second block students will be acquainted with a) mechanisms of enzyme reactions and approaches to their research and b) modes of regulation of enzyme activity on the molecular level, i.e. by non-covalent interactions and covalent modifications. Third block will be dedicated to the possibilities of enzyme application with respect to a) development of new enzymes by the methods of enzyme engineering, directed evolution, rational design, metagenomic approach etc. b) sources and production of technologically important enzymes and enzymes used in medicine c) characterization of selected enzymes and d) characterization of enzymes applied in genetic engineering and molecular biology.
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (11.04.2018)
Žádné nejsou.
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)
None.
Podmínky zakončení předmětu -
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)
Písemná a ústní zkouška, přednesení presentace.
Poslední úprava: Spiwok Vojtěch prof. Ing. Ph.D. (23.04.2018)