Systémy managementu kvality a bezpečnosti v agropotravinářském sektoru - P324005
Anglický název: Food Safety and Quality Management Systems
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 3/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Pivoňka Jan Ing. Ph.D.
Je záměnnost pro: AP324005
Termíny zkoušek   
Anotace -
Předmět zahrnuje relevantní disciplíny potřebné pro systémy řízení kvality a bezpečnosti ve výrobě potravin, shrnuje základní požadavky potravinového práva a národní legislativy, požadavky norem GFSI (BRC, IFS, FSSC22000), ISO 9001, ISO 22000, ISO 14000. Na struktuře norem GFSI je formulováno řešení problémů v průmyslové praxi formou případových studií, vysvětlovány základní prvky a postupy systému řízení kvality a bezpečnosti v potravinářském podniku, jako jsou HACCP, vývoj výrobku, označování, kontrola a zkoušení, vnitřní audit, požadavky na provoz, požadavky provozní a osobní hygieny. Velký prostor je věnován principům analýzy nebezpečí a analýzy rizik v souvislosti s jednotlivými technologickými postupy napříč všemi potravinářskými komoditami. Předmět kromě vlastní výroby zahrnuje i okrajové části, jako jsou požadavky na prvovýrobu a postupy řízení kvality a bezpečnosti v distribuci potravin a ve stravovacích službách.
Poslední úprava: Kubová Petra (17.12.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou mít pokročilé znalosti ze systémů řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, které se používají v potravinářském průmyslu.

Studenti budou umět:

Orientovat se v platné národní a evropské legislativě týkající se výroby a distribuci potravin.

Orientovat v systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků.

Zavést a udržovat systémy jakosti v potravinářských provozech.

Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin.

Zavést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků.

Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin.

Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, FSSC22000, BRC, IFS,GlobalGAP, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Samostatný odborný projekt, zkouškový test. Ústní zkouška.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis: . Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice, . : Enfield Pub & Distribution Company , 2009, s. ISBN 9086861164.
  • . NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. 2011, s., §, odst. , 1169/2011.
  • . Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. 2002, s., §, odst. , 178.
  • . Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin. 2002, s., §, odst. , 178.
  • . Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicích. 2022, s., §, odst. , 2022/C 355/01.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
Metody výuky -

Přednášky vyučujících, prezentace odborného projektu, samostudium.

Poslední úprava: Rajchl Aleš (10.11.2018)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Nejsou

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)
Sylabus -

1. Legislativa týkající se výroby a distribuce potravin (národní legislativa, legislativa EU).

2. Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti uplatňované při výrobě potravin (HACCP, ISO 9000:2000, ISO 22 000).

3. Privátní normy bezpečnosti potravin (GFSI, IFS, BRC, FSSC22000, GlobalGap).

4. Zavádění, udržování a ověřování systému jakosti a bezpečnosti potravin.

5. Audity systému jakosti a bezpečnosti potravin.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (21.05.2018)
Studijní opory -

https://eur-lex.europa.eu

http://www.efsa.europa.eu/

https://www.globalgap.org/

http://www.szpi.gov.cz/

http://www.fssc22000.com/

https://www.brcglobalstandards.com/

https://www.ifs-certification.com/

https://www.svscr.cz/

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)
Vstupní požadavky -

Nejsou

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)
Studijní prerekvizity -

Nejsou

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (12.06.2018)