PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Food Safety and Quality Management Systems - AP324005
Anglický název: Food Safety and Quality Management Systems
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2019
Semestr: oba
Body: 0
E-Kredity: 0
Způsob provedení zkoušky:
Rozsah, examinace: 3/0, Jiné [HT]
Počet míst: zimní:neurčen / neurčen (neurčen)
letní:neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: angličtina
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je určen pouze pro doktorandy
student může plnit i v dalších letech
předmět lze zapsat v ZS i LS
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Pivoňka Jan Ing. Ph.D.
Záměnnost : P324005
Anotace -
Předmět zahrnuje relevantní disciplíny potřebné pro systémy řízení kvality a bezpečnosti ve výrobě potravin, shrnuje základní požadavky potravinového práva a národní legislativy, požadavky norem GFSI (BRC, IFS, FSSC22000), ISO 9001, ISO 22000, ISO 14000. Na struktuře norem GFSI jsou formou problem based learning a case studies vysvětlovány základní prvky a postupy systému řízení kvality a bezpečnosti v potravinářském podniku, jako jsou HACCP, vývoj výrobku, označování, kontrola a zkoušení, vnitřní audit, požadavky na provoz, požadavky provozní a osobní hygieny. Velký prostor je věnován principům analýzy nebezpečí a analýzy rizik v souvislosti s jednotlivými technologickými postupy napříč všemi potravinářskými komoditami. Předmět kromě vlastní výroby zahrnuje i okrajové části, jako jsou požadavky na prvovýrobu a postupy řízení kvality a bezpečnosti v distribuci potravin a ve stravovacích službách.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou mít pokročilé znalosti ze systémů řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti, které se používají v potravinářském průmyslu.

Studenti budou umět:

Orientovat se v platné národní a evropské legislativě týkající se výroby a distribuci potravin.

Orientovat v systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravin používaných u provozovatelů potravinářských podniků.

Zavést a udržovat systémy jakosti v potravinářských provozech.

Provést analýzu nebezpečí a analýzu rizik při výrobě a distribuci potravin.

Zavést systém kritických kontrolních bodů u provozovatelů potravinářských podniků.

Samostatně řešit krizové situace vznikající při výrobě a distribuci potravin.

Zavádět požadavky norem a standardů (HACCP, ISO 22000, FSSC22000, BRC, IFS,GlobalGAP, norem řady ISO 9000) u provozovatelů potravinářských podniků.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Samostatný odborný projekt, zkouškový test. Ústní zkouška.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
  • Pieternel A. Luning, Willem J. Marcelis. Food Quality Management;: Technological and Managerial Principles and Practice. : Enfield Pub & Distribution Company, 2009, s. ISBN 9086861164.
  • . GENERAL PRINCIPLES OF FOOD HYGIENE CAC/RCP 1-1969.. , s., §, odst. , .
  • The Global Food Safety Initiative (GFSI) [online]. Dostupné z: https://mygfsi.com/
  • . Regulation (EC) No 178/2002 of the European Parliament and of the Council. 2002, s., §, odst. , 178.

Doporučená:

  • Pánek, Jan, Pokorný, Jan, Dostálová, Jana. Základy výživy a výživová politika. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2002, s. ISBN 80-7080-468-8.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (31.08.2024)
Metody výuky -

Přednášky vyučujících, prezentace odborného projektu, samostudium.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Nejsou

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Sylabus -

1. Legislativa týkající se výroby a distribuce potravin (národní legislativa, legislativa EU).

2. Systémy řízení jakosti a zdravotní nezávadnosti uplatňované při výrobě potravin (HACCP, ISO 9000:2000, ISO 22 000).

3. Privátní normy bezpečnosti potravin (GFSI, IFS, BRC, FSSC22000, GlobalGap).

4. Zavádění, udržování a ověřování systému jakosti a bezpečnosti potravin.

5. Audity systému jakosti a bezpečnosti potravin.

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studijní opory -

https://eur-lex.europa.eu

http://www.efsa.europa.eu/

https://www.globalgap.org/

http://www.szpi.gov.cz/

http://www.fssc22000.com/

https://www.brcglobalstandards.com/

https://www.ifs-certification.com/

https://www.svscr.cz/

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Vstupní požadavky -

Nejsou

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
Studijní prerekvizity -

Nejsou

Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
 
VŠCHT Praha